Kompanije / Auto-moto

AcuraDaihatsuHondaInfinitiIsuzuLexusMazdaMitsubishiScionSubaruSuzukiToyota

Nissan

Nisan je svojevremeno bio #1 na evropskom tržištu među japanskim proizvođačima automobila, međutim titulu su mu oduzeli Tojota i Mazda. Pridruživanju koncernu Reno 1999. godine, trebalo bi da osigura ponovni uspeh, naročito kada se imaju u vidu nove verzije modela Micra, Primera, X-Trail...

Micra
Ovaj model nije značajnije menjan od 1993. pa sve do 2002. kada je u njemu primenjena tehnologija iz Renoovih modela Twingo i Clio. Pored postojećih benzinaca od 60 i 82 KS, ugrađuje se i novi Renoov 1,5 litarski dizelaš sa Common Rail ubrizgavanjem.

Almera
Kompaktni model sa prednjim pogonom važi za jednog od najomiljenijih uvoznih automobila u Evropi u tzv. Golf klasi. Za ovo svakako najviše zaslužan model Tino, koji se isporučuje sa kosim stepenastim zadnjim delom. Isporučuje se sa snažnim motorima i pojedinačnim sedištem pozadi, ali ne i sa više prostora, kao na primer Opel Zafire.
Nov model Tino Topic ima električni klizni krov. Poznati 2,2 litarski dizel sada im veći obrtni momrnt i kraći finalni prenos.

Primera
Na Frankfurtskom salonu 2002. pojavio se nov naslednik. Zadržan je pogon na prednjim točkovima ali je produžen na na 4,56 m. Ističe se pre svega komforom i sigurnošću, dok mu je upravljivostnešto slabija. Za evropsku verziu (proizvodis e u Engleskoj) predviđena su dva benzinca od 115 (1,8 l) i 150 KS (2 l) kao i jedan Common Rail dizel od 125 KS. Nakon limuzine sa stepenastim zadnjim delom i karavana, došla je i varijanta sa kosim zadnjim delom.

Maxima QX
Ovo je Nisanov predstavnik u višoj klasi. Model sa četvoro vrata pruža prostora, dobar konfor i dosta opreme, mada mu se može zameriti na nedostatku određenih sigurnosnih detalja kao što su ESP, kontrola proklizavanja, pozadi nedostaju vazdušni jastuci. U ponudi su i dizel agregati.

Serija Z
Nisan je 2002. zamenio ovu popularnu seriju, koja je veoma popularna u Americi (proizvodi se još od '69.), novim modelom sa dva sedišta i pogonom na zadnje točkove. Novi kupe sa 3,2 litarskim biturbo motorom sledi puritanski koncept modela 240 Z, ali je znatno kompaktniji i jeftiniji od modela 300 ZX.

Terrano II
Maja 2001. ovaj terenac je dobio dva nova izdanka, prerađene modele koji se prodaju pod novim imenima. Kraći model se naziva Fun, u ponudi je sa benzinskim i dizel motorom. Duži model sa četvoro vrata po imenu Outdoor, koristi najsnažniji 2,7 litarski turbodizel sa intercooler-om. Sve varijante su sa osnovnim zadnjim i uključivim prednjim pogonom kao i diferencijalom sa blokadom na zadnjoj osovini.

X Trail
Sa 4,51 m dugim modelom sa četvoro vrata, Nisan je zastupljen i u segmentu terenaca za razonodu (kojima više prija asvaltna podloga od džombavog terena). C Trail je nasnao na platformi modela Almera, a poseduje i varijabilnu mehaniku pogona na sva četiri točka pozajmljenu iz modela Pathfinder. U ponudi se pored dvolitarskog benzinca nlazi i 2,2 litarski Comon Rail turbo dizel sa čestostepenim sistemom prenosa. Možda će sve ovo biti dovoljno da X-Trail bude lider u klasi kojom dominira Toyota RAV-4.

Pathfinder
Nisanov model Pathfinder (predstavljen još 1998.) direktan je konkurent Mercedesu ML 320. Nisanovom pulenu idu u prilog 2,5 litarski V6 motor, serijski ugrađen automatski menjač i pogon na sva četiri točka. Za konfor i opremu nema se šta reći dok se jedina zamerka može uputiti na nešto veću potrošnju goriva.

Patrol GR
Klasična robustna, cevasta šasija, uključiv pogon na prednje točkove i samozatvarajući diferencijal stavraju od modela Patrol GR pravu zver. Modeli sa dvoja i četvoro vrata poizvode se u četiri varijante opreme ali samo sa trolitarskim, četvorocilindarskim, turbo dizel motorom.

Pickup
Detaljno osveženje i novi 2,5 litarski turbo dizel motor sa direktnim ubrizgavanjem poboljšao je atraktivnost ovog modela. Dok se varijanta sa jednostrukom kabinom isporučuje samo sa pogonom na prednje točkove, verzije King Cab sa 2+2 sedišta i Double Cab sa duplom kabinom i četiri vrata opremljene su pogonom na sva četiri točka.

Članci
 © 2001-2009. Besno Pile napada Japan sva prava zadržava, tektovi su u vlasništvu njihovih autora i/ili izdavača.
Administrator: Shin-en Preuzmite Firefox!123sajt.com