Japan u nas

11.07.2005.

Donacija Vlade Japana za unapređenje sistema vodosnabdevanja Beograda vredna 6,7 milona dolara

Potpis na ugovorVlada Japana daće Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija” opremu vrednu 6,7 miliona američkih dolara za realizaciju projekta „Unapređenje sistema vodosnabdevanja grada Beograda”. Zvanične note za ovaj projekat danas su u Palati federacije potpisali japanski ambasador Rjuići Tanabe i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Srbije i Crne Gore Predrag Ivanović. Potpisivanju su prisustvovali i gradski menadžer Bojan Stanojević i generalni direktor ovog komunalnog preduzeća Vladimir Taušanović.

Rjuići Tanabe je istakao da je kvalitet vode jedno od najvažnijih pitanja za Beograd, u kome više od 1,3 miliona stanovnika koristi postojeći sistem vodosnabdevanja. Zato će Vlada Japana nastaviti da podržava ovaj projekat i pored opreme poslati i svoje inžinjere i tehničke instruktore koji će pomoći u njenom instaliranju.

– Grad će za realizaciju ovog projekta, koji sa japanskom vladom ugovaramo od 2002. godine, iz budžeta izdvojiti još oko tri miliona dolara. Projekat obuhvata unapređenje kvaliteta vodosnabdevanja i vode, uvođenje daljinske kontrole sistema pumpi i uštedu električne energije. Instaliranje modernije opreme, koja će smanjiti potrošnju struje, omogućiće da ovaj projekat na kraju samog sebe isplati. Njegova realizacija trajaće dve godine – rekao je Stanojević.

Uvođenje sistema za daljinsko upravljanje obezbediće optimizaciju rada svih sistema beogradskog vodovoda, rekao je Vladimir Taušanović. To je veoma razvijen, širok sistem i komunikacija sa svim njegovim delovima dovešće do urednijeg i boljeg snabdevanje građana. Tako će svi procesi u beogradskom vodovodu biti kontrolisani jednim računarom. Vlada Japana će dati i najsavremeniju opremu za kontrolu kvaliteta vode.

Japan je od 1998. godine dao Srbiji i Crnoj Gori ekonomsku pomoć u iznosu od 190 miliona dolara. Vlada ove zemlje je i jedan od najvećih donatora Beogradu – najveća donacija bili su autobusi vredni 15 miliona dolara, a druga po veličini je oprema za unapređenje vodosnabdevanja.

izvor: Beograd.org.yu© 2001-2009. Besno Pile napada Japan sva prava zadržava, tektovi su u vlasništvu njihovih autora i/ili izdavača.
Administrator: Shin-en Preuzmite Firefox!123sajt.com