Japan u nas

20.06.2005.

Dolaze "Tojota" ili "Suzuki"

BEOGRAD - Predstavnik Japanske agencije za promociju izvoza Komei Nakajima najavio je da će jedan od dva velika japanska proizvođača automobila, "Suzuki" ili "Tojota", otvoriti fabriku autodelova u Srbiji.

- Izgradnja fabrike će početi na jesen u unutrašnjosti Srbije - kazao je on i dodao da će se Japanci radije opredeliti za izgradnju novog pogona, tako da opcija udruživanja sa kragujevačkom fabrikom automobila "Zastava" ne dolazi u obzir.

On je ocenio da je čitavo područje bivše Jugoslavije, osim Slovenije koja je u Evropskoj uniji (EU), interesantno za ulaganje i dodao da je "Srbija najinteresantnija".

- Srbija je učinila mnogo na promociji stranih ulaganja, što ilustruju najniže poreske stope i druge olakšice, ali i sporazumi o slobodnoj trgovini među kojima je najprivlačniji sporazum sa Rusijom - kazao je Nakajima.

Ambasador Japana u Beogradu Ruići Tanabe ocenio je da Srbija i Crna Gora (SCG) sada ima prednost u odnosu na zemlju EU u pogledu troškova i "ekonomske slobode".

Prema njegovim rečima, nakon prijema 10 novih članica u EU došlo je vreme da velike kompanije koje su pre 15 godina premestile svoje fabrike u te države, potraže jeftinije lokacije za proizvodnju jer su troškovi postali odlučujući parametar u globalnoj ekonomiji.

V.N. 

izvor: večernje Novosti© 2001-2009. Besno Pile napada Japan sva prava zadržava, tektovi su u vlasništvu njihovih autora i/ili izdavača.
Administrator: Shin-en Preuzmite Firefox!123sajt.com