Japan u nas

16.06.2005.

Macolom u pljačku veka

Zločinačko udruživanje, teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva, falsifikovanje isprava i oduzimanje vozila - krivična su dela za koja su osumnjičeni uhapšeni članovi međunarodne kriminalne grupe "Pink Panter". Istražni sudija je Arilju Đorđiju Rašoviću (40), i Nišlijki Snežani Panajotović (22) odredio jednomesečni pritvor.

Na istoj krivičnoj prijavi, koju su, posle dužeg rada podneli pripadnici Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK) MUP Srbije, je i ime Aleksandra Radulovića (35) iz Beograda, koji u danskom zatvoru izdržava kaznu zbog falsifikovanih dokumenata.

U višemesečnoj istrazi, pripadnici srpske policije, Specijalnog tužilaštva i Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu bili su u stalnom kontaktu sa predstavnicima Japanske ambasade i policije iz Tokija. Tokijski operativci doputovali su pred sam početak akcije hapšenja dvoje "pantera".

Rašović je uhapšen 13. maja ove godine u Beogradu, a Snežani Panajotović su lisice istog dana stavljene u Podgorici.

Istragom je utvrđeno da su Rašović, Radulović i Snežana Panajotović sa Doroti Fasola Mej, državljankom Velike Britanije (protiv koje se vodi postupak u Japanu), 5. marta prošle godine između 11:42 i 11:46 sati opljačkali juvelirnicu "Le supre-diamant couture de Maki" u kvartu Ginza.

Suzavcem su fizički onesposobili radnika i odneli su basnoslovno vredan nakit.

Rašović i Radulović, glumeći kupce, popeli su se na prvi sprat i kada je prodavac otišao do sefa, napali su drugog trgovca suzavcem i više puta udarili u glavu.

Iz staklenih vitrina, koje su porazbijali čekićem i odvijačem, odneli su skupoceni dijamantski nakit (ukupno deset ogrlica, minđuša i prstenja), vredan oko tri milijarde i 491 milion jena (oko 26,4 miliona evra). Posle pljačke pobegli su ukradenim motociklom "Honda".

Imali su falsifikovana dokumenta. Rašović pasoš na ime Pavel Tuček, a Snežana je bila lažna, Silvia Janeckova. Ukradeni nakit do danas nije pronađen.

JAPAN ZAHVALAN

Japanska ambasada u Beogradu izdala je juče saopštenje u kojem se zahvaljuje vlastima u SCG zbog hapšenja dvoje osumnjičenih za najveću pljačku u istoriji zemlje izlazećeg sunca.
- Ovaj slučaj bilo je moguće rešiti samo uspešnom saradnjom odgovarajućih organa vlasti u obema državama. Nadamo se da će saradnja između dve države biti nastavljena u produbljena i da će i ostali osumnjičeni, koji su još u bekstvu, biti uhapšeni - navodi se u saopštenju ambasade.

"KONTESA OD VANDOMA"

Iz tokijske juvelirnice ukradena je i čuvena ogrlica "Kontesa od Vandoma" sa 116 manjih i jednim krupnim dijamantom, vredna 27 miliona dolara. "Pink Panteri" su sa ogrlicom uzeli i minđuše koje sa njom idu u paru. Ovaj komplet bio je najdragoceniji u opljačkanoj juvelirnici i izložen 13 godina.

Z. USKOKOVIĆ - Sr. KRALJEVIĆ

izvor: večernje Novosti© 2001-2009. Besno Pile napada Japan sva prava zadržava, tektovi su u vlasništvu njihovih autora i/ili izdavača.
Administrator: Shin-en Preuzmite Firefox!123sajt.com