Japan u nas

31.05.2004.

Japanska donacija za obnovu dva školska krova

Ambasador Japana u SCG Rjuići Tanabe i gradonačelnica Beograda Radmila Hrustanović posetili su danas osnovne škole „Pavle Savić” i „Despot Stefan Lazarević” u Mirijevu, povodom završetka radova u ovim školama, u koje je japanska vlada uložila 95.132 dolara. Ovim sredstvima u Osnovnoj školi „Pavle Savić” popravljen je krov koji je prokišnjavao, dok je u „Despotu Stefanu Lazareviću” rekonstruisan krovni pokrivač i kupljen novi nameštaj – klupe, stolice, table i police.

– Drago mi je što sam posetio vašu školu i upoznao se sa vama. U Srbiji i Crnoj Gori nalazim se godinu dana i za to vreme njom sam prešao 20 hiljada kilometara. Razlog je taj što je japanska vlada, u okviru Programa bespovratne pomoći stanovništvu vaše zemlje, od 1998. godine do danas realizovala ukupno 64 projekta i u to uložila 3.247.761 dolar. U oblasti obrazovanja realizovano je 29 projekata, od toga osam u Beogradu – istakao je Rjuići Tanabe.

Pored ove dve škole, japanska vlada finansirala je neke radove i u školama „Borislav Pekić”, „Ratko Mitrović”, „Ivan Milutinović”, „Zmaj Jova Jovanović”, „Marko Orešković” i „Jovan Dučić”.

– Tačno je da se Japan nalazi veoma daleko, preko sedam mora i sedam gora, ali to nije bila prepreka da pomoć ove zemlje stigne do nas. Zahvaljujući najlepšim beogradskim autobusima, žutim japanskim, setimo vas se svaki dan. Situaciju u našoj zemlji u prethodnih desetak godina najviše su, neopravdano, osetili najmlađi. Zato mi je posebno drago što se đaci ove škole više neće morati plašiti ni kiše ni snega, već će moći normalno da se edukuju – rekla je Radmila Hrustanović.
Osnovne škole „Pavle Savić” i „Despot Stefan Lazarević” u Mirijevu danas su posetili i Mićiko Mijamoto, ataše u japanskoj ambasadi, Rebeka Božović, potpredsednik Skupštine grada, Gordana Petrović, član gradske vlade, i Snežana Opanković, pomoćnik gradskog sekretara za obrazovanje.

izvor: Beograd.org.yu© 2001-2009. Besno Pile napada Japan sva prava zadržava, tektovi su u vlasništvu njihovih autora i/ili izdavača.
Administrator: Shin-en Preuzmite Firefox!123sajt.com