Japan u nas

19.02.2004.

Koncert Beogradske filharmonije u znak zahvalnosti Vladi Japana

 

Beogradska filharmonijaSvečanim koncertom, koji će biti održan sutra uveče u Zadužbini Ilije Kolarca, Beogradska filharmonija zahvaliće Vladi Japana na donaciji vrednoj 420.000 američkih dolara. Koncertu će prethoditi zvanična primopredaja poklonjenih instrumenata i opreme, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovao i ambasador Japana u našoj zemlji Rijući Tanabe.

– Drago mi je što smo na ovaj način pomogli Beogradskoj filharmoniji, koja iza sebe ima bogatu tradiciju, ali i što će ova donacija doprineti kvalitetnijem muzičkom životu u Beogradu – rekao je ambasador Tanabe.

Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, zahvalio je japanskoj vladi na ovoj donaciji u ime ove institucije, muzičara i, naravno, Beograđana. On je rekao da su u „poklon paketu” stigla dva koncertna klavira, jedna od najboljih (i najvećih!) tuba, kontrabasi, oboe, trube, tromboni, flauta, marimba, harfa i drugi instrumenti neophodni jednom ovako velikom orkestru. Posebno iznenađenje bila je dodatna oprema, sa rezervnim žicama za kontrabase i četkama za čišćenjem instrumenata, između ostalog.

Sutrašnji koncert počinje u 20 časova, a na njemu će biti izvedena dela Tojame, Erića, Betovena i Čajkovskog. Kao solisti nastupiće Momo Kodama, mlada pijanistkinja iz Japana, koja će sutra uveče svirati na novom koncertnom klaviru „jamaha”. Ona je dosad svirala i sa Berlinskom filharmonijom, Bostonskim simfonijskim orkestrom i drugim svetskim ansamblima, a u Beogradu je prvi put. Na sutrašnjem koncertu sviraće i naš flautista Ljubiša Jovanović. Dirigovaće Šuja Okacu, svetski poznati japanski dirigent, koji u Beogradu gostuje već treći put.

izvor: Beograd.org.yu© 2001-2009. Besno Pile napada Japan sva prava zadržava, tektovi su u vlasništvu njihovih autora i/ili izdavača.
Administrator: Shin-en Preuzmite Firefox!123sajt.com