Japan u nas

26.05.2003.

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Sastanak između Joriko Kavagući (Yoriko Kawaguchi), ministarka inostranih poslova Japana i Gorana Svilanovića, ministra inostranih poslova Srbije i Crne Gore

1. Nj. E. gospodin Goran Svilanović, ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore, koji se od 26. do 28. maja 2003. godine nalazi u poseti Japanu, sastao se danas sa Nj.E. gospođom Joriko Kavagući, ministarkom inostranih poslova Japana. Na sastanku su razmenjena mišljenja o širokom spektru pitanja iz oblasti bilateralne i međunarodne saradnje.

2. Ministri su ponovili da zajednički najoštrije osuđuju ubistvo Predsednika Vlade Republike Srbije, Dr Zorana Đinđića, i naglasili da ne postoje razlozi kojima bi se mogao opravdati takav akt nasilja. Ministar Svilanović je, objašnjavajući mere koje su u Srbiji i Crnoj Gori preduzete u okviru borbe protiv organizovanog kriminala, naglasio da je njegova zemlja odlučna da, uz blisku saradnju sa međunarodnom zajednicom, preduzme i dalje neophodne korake u borbi protiv organizovanog kriminala i još jednom istakao odlučnost njegove zemlje da u potpunosti sarađuje sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

3. Ministar Svilanović je, upoznajući svog domaćina sa napretkom u procesu ostvarivanja političkih i ekonomskih reformi u Srbiji i Crnoj Gori, izrazio, u ime građana svoje zemlje, duboku zahvalnost Japanu za pomoć koju je Japan tokom poslednjih nekoliko godina uputio Srbiji i Crnoj Gori. Upoznajući svog gosta sa japanskom politikom konsolidacije mira, u kontekstu pomoći koju Japan upućuje u regione u sukobu ili u regione koji su u procesu rekonstrukcije nakon orušanih sukoba i u okviru koga je Japan, iz Fonda sredstava za ljudsku bezbednost uputio pomoć za projekat kontrole ilegalnog posedovanja malog orušja na Kosovu, a koji je upravo započeo, Ministarka Kavagući je obećala da će Japan razmotriti mogucnosti za pomoć u reformi policijskog sistema u Srbiji i Crnoj Gori. Ministri će, kako je predviđeno, 27. maja 2003. godine staviti svoj potpis i obaviti razmenu nota za projekat obnove reverzibilne hidroelektrane "Bajina Bašta". Ministarka Kavagući još jednom je podvukla nameru Vlade Japana da nastavi sa politikom pomoći Srbiji i Crnoj Gori, čija je stabilnost ključ napretka čitave jugoistočne Evrope.

4. Ministri su sa zadovoljstvom razmotrili stabilan razvoj bilateralnih odnosa između Japana i Srbije i Crne Gore. Zajedničko je mišljenje oba ministra da je potrebno da zemlje učine i dodatni zajednički napor ka daljem unapređenju odnosa na političkom, privrednom i kulturnom planu. U okviru ovog razgovora, Ministar Svilanović je objasnio da je učešće u glavnim tokovima evropskih integracija bilo i ostalo jedna od centralnih tačaka u osnovama diplomatske strategije Srbije i Crne Gore. Ministar Svilanović je istovremeno naglasio i značaj jačanja veza sa zemljama koje nisu članice Evropske unije, među kojima Japan zauzima posebno značajno mesto, jer ta saradnja takođe predstavlja integralni deo spoljne politike Srbije i Crne Gore.

Ministar Svilanović je, posebno naglašavajući značaj uloge koju je Japan imao u procesu stabilizacije jugoistočne Evrope, izrazio šelju svoje vlade da preuzme vodeću ulogu u unapređenju dalje saradnje između Japana i celog regiona.

5. Ministri su posebno istakli potrebu za neposrednom saradnjom u procesu brze realizacije reformi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje uključuju i prosirenja njegovog stalnog i privremenog sastava. Ministar Svilanović je, u ovom kontekstu, istakao da će Srbija i Crna Gora prušiti punu podršku Japanu u nastojanju da dobije status stalnog člana Saveta bezbednosti. Ministri su, takođe, razmenili mišljenja o ostalim globalnim pitanjima, uključujući situaciju u Iraku i iskazali saglasne stavove o nizu pitanja razmatranih tokom sastanka.

 © 2001-2009. Besno Pile napada Japan sva prava zadržava, tektovi su u vlasništvu njihovih autora i/ili izdavača.
Administrator: Shin-en Preuzmite Firefox!123sajt.com