Japan u nas

01.02.2003.

Medicinska saradnja sa Japanom

Tako daleko, a tu, uz nas

Krajem minule godine osam naših lekara iz Beograda, Kragujevca i Pančeva posetilo je nekoliko japanskih klinika. Svi su se vratili obogaćenih znanja i s dubokim utiscima o medicinskom radu svojih domaćina

Naši lekari gosti u Japanu. U zemlji raznih, a nikako ne na poslednjem mestu i medicinskih čuda. Išli su, njih osmoro, da nešto vide, nauče, prenesu u svoje ustanove a organizaciju tog studijskog boravka sproveli su japanska grupacija "Tohushukai", japanska i jugoslovenska vlada i Klinički centar Srbije.


Posle povratka iz Japana: naši lekari i predstavnici japanske ambasade u Beogradu na maloj svečanosti u Kliničkom centru Srbije

Bili su, vratili se i evo ih među nama, punih priča. A na samom početku, evo i njihovog zajedničkog doživljaja, njihovog zajedničkog utiska ponetog iz Zemlje izlazećeg sunca: velika ljubav japanskih lekara prema medicini i - pacijentu. Nastojanje, zapravo već uveliko uhodana praksa da se sva vrhunska znanja, sva najmodernija tehnološka "čuda" odmah primenjuju, i to podjednako u celoj zemlji, u svim medicinskim ustanovama i, doslovno, na svakom pacijentu. Zanemarivanje i same primisli na pitanje platežne moći obolelog! Apsolutno opšte, znači svačije pravo na vrhunsko lečenje i često ozdravljenje čak i kada je na osnovu svih znanja i uprkos naučnim dostignućima kobni ishod bio neminovan. Saznanje da niko u Japanu "ne odlazi" zato što je iz finansijskih razloga lečenje bilo nemoguće.

Vremeplov budućnosti

Ukratko, Japan je zemlja čuda, što odavno svi znamo, ali tek sada saznajemo - određeno, od docenta dr Aleksandra Ljubića iz Instituta za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije - da ova zemlja ima najnižu stopu umiranja odojčadi na svetu. I da Japanci tuku još jedan svetski rekord: postigli su najduži životni vek na planeti, zahvaljujući toj svojoj vrhunskoj i masovno primenjivanoj medicini.

O zadivljujućoj posvećenosti radu praćenoj već pomenutim dubokim poštovanjem i prema svojoj zemlji i, što je posebno važno, prema svakom pacijentu, s oduševljenjem govori dr Ida Jovanović, pedijatar iz Instituta za lečenje majke i deteta u Novom Beogradu:

- Možemo mnogo od njih da naučimo jer sve impresionira: od dijagnoze do terapije, od kvaliteta najmodernijih aparata i neporecive preciznosti doslovno svih rezultata ispitivanja, do efikasnosti primene procesa lečenja, od davanja prvog leka, do kraja, do rehabilitacije posle izlečenja.


Uručenje je proteklo neformalno, u dobrom raspoloženju: (sleva nadesno) profesor dr Tomica Milosavljević, dr Toku Takahaši, profesor dr Vojko Đukić i dr Minoru Kurita

Doktor Nenad Arsović iz Instituta za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju KCS ističe odgovornost celokupnog osoblja u radu s pacijentima. I mnoge nove terapijske postupke.

- S divljenjem sam posmatrao njihov program lečenja nagluvosti kod dece i odraslih - kaže dr Arsović. - Efekti su sjajni! A hit u svetu je japanska sinusologija, i to podjednako u pogledu brze dijagnostike, kao i posebnog pristupa hirurškoj terapiji.

Profesor dr Ljiljana Mijatović, specijalista za nuklearnu medicinu iz KB centra u Kragujevcu, spominje modernu "krajnje sofisticiranu medicinsku opremu koja predstavlja vremeplov kroz tri naredna veka". I nastavlja:

- Japanski nuklearci su u okviru programa nazvanog PET razradili dijagnozu koja se spušta na nivo ćelije. Radi se to posebnim, izuzetno skupim skenerom, ali ako se uzme u obzir ogromna ušteda u terapiji koja se njime postiže, visoka cena više je nego povoljna a aparat spas za mnoge pacijente. Postupak se primenjuje u 20 japanskih centara. I još nešto: od njih možemo mnogo da naučimo i o menadžmentu, to jest o veoma značajnoj organizaciji medicine.

Doktor Zoran Vračarević iz Instituta za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju "Banjica" u Beogradu smatra da treba prihvatiti japanski princip posmatranja i praćenja razvoja kostiju i procesa u njima od najranijeg detinjstva do starosti. I kaže:

- Posebno bih istakao njihovu naglašenu posvećenost preventivi, što je upravo u vezi sa pomenutim praćenjem razvojnog procesa. Drugim rečima, na svaki nagoveštaj neke promene, neke slabosti, nekog znaka da bi u dogledno vreme moglo da dođe do traume ili bolesti, odmah se reaguje i danas tamo nema mnogih drugde još uvek aktuelnih koštanih bolesti i povreda.

Naglasak na preventivi

Japanska gastroenterologija je vodeća u svetu, japanski lekari, zahvaljujući usavršenoj endoskopiji, u najranijoj fazi otkrivaju i leče maligne bolesti organa za varenje i to je zadivilo doktora Milana Kovijanića iz Regionalne bolnice "Južni Banat" u Pančevu. Utoliko pre - kaže - što su u Pančevu zloćudni tumori ove vrste u porastu, pa je svako iskustvo dobrodošlo.

- Mislim da kao primer može da nam posluži, osim neposrednog rada s pacijentima, i decentralizacija japanske vrhunske medicine - naglašava dr Kovijanić. - Sva vrhunska dostignuća primenjuju se u svim bolničkim centrima i nijedan pacijent nije zapostavljen. A impresionira i može takođe da posluži kao uzor požrtvovani pristup japanskih lekara posebno najstarijim pacijentima. Bolestan čovek bilo gde u Japanu je miran i bezbrižan: za njega će biti učinjeno sve što je u lekarskoj i ljudskoj moći.

Internist i kardiolog dr Goran Milašinović iz Instituta za kardiovaskularne bolesti KC Srbije zaključio je da u japanskoj medicini postoje dva nivoa: jedan čini uznapredovala nauka i njen dalji razvoj a drugi - predohrana, to jest sprečavanje obolevanja.

- Nećete verovati, ali pedeset odsto kardioloških pregleda tamo je samo preventivno - kaže dr Milašinović. - To je najhumaniji mogući pristup, doduše vrlo skup, ali efikasan. I kao sve što daje dobre rezultate, i ovde je predohrana i te kako isplativa.

Za doktora Dejana Stojakova, hirurga iz Instituta za lečenje bolesti digestivnog sistema KC Srbije, vredna pomena je japanska filozofija medicine zasnovana na principu da je svaki pacijent važan, nezaobilazan kamičak u tom impozantnom naučnom mozaiku.

Takav pristup borbi za čuvanje zdravlja, za što veću dobrobit građana, za što snažniji i odlučniji udarac bolestima čini odlično polazište daljeg, sve bržeg napretka zemlje. I te divne, po mentalitetu nesebične, širokogrude, humane nacije koja je naš veliki prijatelj i koja nam ne samo pozivanjem naših lekara da nešto novo vide i nauče i slanjem svojih stručnjaka u naše centre, nego i povremenim poklanjanjem medicinske opreme već više od dve godine svesrdno pomaže.

Nada Mijatović
Snimio: Zdravko Basorović


Dragoceni aparati

S našim prijateljima Japancima, s njihovom osvedočenom podrškom i pomoći, počela je i ova - da je tako nazovemo - medicinska nova godina. Taj početak obeležila je nova donacija Japanskog udruženja gastroenterologa i japanske ambasade u Beogradu, u vidu petnaest endoskopa - četiri za potrebe Kliničkog centra Srbije a jedanaest za druge klinike i bolnice u većini većih gradova Srbije.

- Srećan sam što sam doputovao u Beograd, donoseći endoskope - rekao je na maloj svečanosti u KCS doktor Toku Takahaši, gastroenterolog, inače gostujući profesor na Univerzitetu u Severnoj Karolini. - Zajedno s kolegom doktorom Minoru Kuritom iz naše ambasade, učestvovao sam u istraživanju zdravstvenog stanja u Srbiji, i to usmerenom na sistem organa za varenje i uverio se u potrebu intenzivnijeg lečenja, ali i sprečavanja najtežih bolesti. Zato smo odlučili da nabavimo i isporučimo vam ove dragocene aparate koji omogućavaju preciznu gastroenterološku dijagnozu i, što je najvažnije, blagovremeno otkrivanje malignih tumora. Nadam se i želim da naše jugoslovenske kolege u dogledno vreme postignu ono što smo mi u Japanu postigli, a to je smanjivanje rizika od svih teških oboljenja želuca i creva. A uzgred da vam kažem da sam, stigavši u Beograd u pravi čas, učestvovao u vašem dočeku srpsko-pravoslavne Nove godine, da sam zajedno s vama igrao i pevao!

Gospodin dr Minoru Kurita, savetnik u japanskoj ambasadi u Beogradu nadležan za zdravstvo i humanitarna pitanja, naglasio je da se saradnja naših zemalja već nekoliko godina vrlo uspešno odvija i da je do sada na polju medicine ostvareno deset donacija.

- Endoskopi su ideja doktora Takahašija i bilo je potrebno dosta vremena, čak oko godinu dana da se ta izvanredna ideja ostvari - rekao je doktor Kurita prilikom uručenja donacije u KC Srbije. - Ali sada je posao obavljen i koliko sutra svi aparati biće već u pogonu.

U prisustvu lekara iz svih medicinskih centara koji su dobili endoskope, na dragocenom poklonu zahvalili su toplim rečima ministar zdravlja Srbije profesor dr Tomica Milosavljević i direktor KC Srbije profesor dr Vojko Đukić.

izvor: Viva© 2001-2009. Besno Pile napada Japan sva prava zadržava, tektovi su u vlasništvu njihovih autora i/ili izdavača.
Administrator: Shin-en Preuzmite Firefox!123sajt.com