Članci / Tehnika

25.09.2006.

Japan lansirao satelit čiji je zadatak istraživanje Sunca

Tokio - Japan je lansirao u orbitu naučni satelit (Solar-B) čija je misija proučavanje Sunca, a u misiji učestvuju i američki i britanski naučnici, saopštila je japanska Agencija za kosmička istraživanja, a prenose agencije.
Prema saopštenju japanske agencije, lansiranje je proteklo bez problema. Solar-B je težak 900 kilograma, širine 10 metara, a postavljen je u orbitu oko Zemlje na taj način da će ga Sunce obasjavati najmanje devet meseci godišnje naredne tri godine koliko je predviđeno da misija potraje.

Podaci koje će od novembra početi da šalje Solar-B proučavaće se ne samo u japanskoj agenciji, već i u američkoj kosmičkoj agenciji NASA i evropskoj ESA. Opremljen ultrapreciznim instrumentima, satelit bi trebalo da pruži informacije koje bi objasnile poreklo i uzroke solarnih erupcija, da omogući posmatranje stvaranja i uništavanja magnetnih polja, kao i da pruži podatke koji bi omogućili dalje istraživanje procesa radijacije. Solar-B je treći japanski satelit za proučavanje Sunca, nakon satelita Hinotorija iz 1981. i Johkoha koji je lansiran deset godina kasnije.

izvor: Beta© 2001-2009. Besno Pile napada Japan sva prava zadržava, tektovi su u vlasništvu njihovih autora i/ili izdavača.
Administrator: Shin-en Preuzmite Firefox!123sajt.com