MIDI

Glavna stranica

Novosti

Komentari

Recenzije

Tekstovi

Akordi
O Milanu Mladenoviću

Milan Mladenović rođen je 21. septembra 1958. u Zagrebu. Otac Spasa, oficir JNA, rodom je iz Kruševca, a majka Danica (rođ. Puharić) iz Makarske. Do svoje šeste godine Milan je živeo u Zagrebu, a zatim se preselio u Sarajevo, za koje je rekao: „Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živeo tamo... Bio sam klinac sa naočarima i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Posle sam se preselio u Beograd (1970). Stalno sam svirao, pravio neke pesmice. A onda, kad sam upoznao Gagija, nastalo je Limunovo drvo...”

Krajem sedamdesetih, trojica gitarista: Dragomir-Gagi Mihailović i dva Milana (Stefanović i Mladenović) osnivaju rok-grupu Limunovo drvo; priključuju im se Goran Kovinčić i Dušan Dejanović-Džindžer (bubnjevi), koga kasnije zamenjuju Ivan Vdović-Vd, tada učenik trećeg razreda gimnazije. Svirali su na gitarijadama u Žarkovu i Železniku, u Bloku 45 (tzv. „ROK BLOK”), u Domu omladine, a održali su i dva samostalna koncerta u SKC-u. Poznatije numere Limunovog drveta bile su: „Da li se sećate?”, „Sedmi krug”, „Oko moje glave”, „Limunovo drvo”, „Ne veruj” i „Gubitak”...

Aprila 1980. u SKC-u, kao predgrupa Pankrtima, prvi put se pojavio Šarlo Akrobata, u sastavu: Milan i Gagi (gitare), Dušan Kojić-Koja (bas) i Ivan Vdović-Vd (bubnjevi). Posle tog koncerta u bendu ostaju Milan, Koja i Vd. 1981. godine izlazi album „Paket aranžman” - manifest beogradskog novog talasa, kompilacija pesama kultnih rokenrol grupa: Šarla, Idola i Električnog orgazma. Iste godine izlazi i solo album Šarla „Bistriji ili tuplji čovek biva kad...” Po broju svirki bili su među najaktivnijim muzičarima u Beogradu...

EKV - Hronologija
1982.

Milan i Koja se razilaze. Koja stvara grupu Disciplina kičme, a Milan, sa Gagijem i Vdom, Katarinu II. Sastavu se priključuju Margita-Magi Stefanović (klavijature) i Bojan Pečar (bas). Prvi koncert Katarine II bio je krajem 1982. u SKC-u, sa Partibrejkersima i U škripcu.

1984.

Izlazi album „Katarina II”; iz grupe odlaze Gagi i Vd, za bubnjevima je Ivan Fece Firči. Grupa menja ime u Ekatarina Velika - EKV.

1985.

Album „Ekatarina Velika”.

1986.

Album „S vetrom uz lice”. Umesto Firčija,za bubnjevima je Ivan Ranković.

1987.

Izlazi „19LIVE86”, album snimljen na koncertu u Zagrebu. Grupi se priključuje Srđan-Žika Todorović (bubnjevi). Izlazi album „Ljubav”.

1989.

Album „Samo par godina za nas”. Bojan Pečar odlazi u London. Umesto njega svira Dragiša Uskoković Ćima, a jedno vreme peva Tanja Jovićević. Za bubnjevima je Marko Milivojević.

1991.

Sedmi album EKV:Dum dum”.

1993.

Poslednji album: „Neko nas posmatra”.

U proleće 1992. nekoliko vodećih beogradskih rok-muzičara: Milan, Cane, Gile, Švaba, Anton, Čavke, Borko i Jovec stvaraju grupu Rimtutituki i snimaju pesmu „Slušaj vamo”, s ključnim refrenom „Mir, brate, mir”. Singl je objavio B-92.

U proleće 1994. Milan odlazi u Brazil, gde zajedno sa Mitrom Subotićem-Subom snima poslednju ploču: „Dah anđela”. Po Milanovim rečima, „to je neka vrsta psihodeličnog samba-roka s balkanskim uticajem”.

Milan Mladenović umro je 5. novembra 1994. godine u Beogradu.


(Tekst je preuzet iz knjige Dečak iz vode)

Ekatarina Velika - EKV WEB Platforme - http://www.lukic.com/ekv

Copyright © 1998, 1999 by Goran Stefanović, ICQ #20071003
Poslednja izmena: 14. mart 1999.