Linux/wvdial
 

WVDIAL
Datum objavljivanja 21.02.2006

 
 
     Danas kada kada se domaći provajderi iz sve snage trude da ponudom kablovskog ili wireless pristupa osvoje tžište, najveći procenat internet korisnika kod nas i dalje koristi dial-up pristup. Za Linux postoji više programa koji služe za povezivanje sa provajderom putem dial-up-a. Jedan od njih je wvdial.

     Wvdial je konzolni program koji se koristi za povezivanje sa provajderom. Skoro da nema distribucije uz koju ne dolazi kao standardni deo paketa. Jednostavno se konfiguriše, i još jednostavnije konektuje sa provajderom. Mala potrošnja resursa ga čini pogodnim za računare koji imaju malo RAM-a ili koji nemaju podignut X-server. Instalaciju programa ću preskočti i osvrnuću se na konfigurisanje samog programa. Za prvo pokretanje potrebno je otkucati :

Kod:
# wvdialconf /etc/wvdial.conf

što će uzrokovati pozivanje programa za konfigurisanje wvdial-a, i pravljenje /etc/wvdial.conf fajla. U slučaju da sistem prepoznaje modem , program će proveriti na kom /tty portu se nalazi modem i kojim brzinama se može obavljati komunikacija. Zatim će biti zatraženi username i password kao i broj pristupne linije do provajdera. Svi podaci koji se upisuju su u plain-text formatu. Preporučujem da se u odeljku za lozinku upotrebi opcija ask password, čime se može izbeći čuvanje passworda, a prilikom svake konekcije biće zatraženo da se unese odgovarajući password.

Primer autorovog /etc/wvdial.conf fajla:

Kod:
[Dialer Defaults] # podrazumevana konekcija
Modem = /dev/modem
Baud = 57600 # brzina komunikacije modema sa racunarom
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 M1l0
Init3 = ATX3
Area Code =
Phone = 532555 # broj provajdera
Username = brale # korisnicko ime
Password = #password korisnika (ostaviti prazno)
Ask Password = 1 # ako je 1 onda pita za password, ako je 0 onda upisati iznad
Dial Command = ATDT # tonsko biranaje ATDT, dekadno ATDP
Stupid Mode = 1
Compuserve = 0
Force Address =
Idle Seconds = 300
DialMessage1 =
DialMessage2 =
ISDN = 0
Auto DNS = 1

*Iza znaka “ # ” nalaze se komentari

     Ako se wvdial koristi za povezivanje sa različitim provajderima, potrebno je napraviti dodatne segmente za svakog provajdera posebno. Segmenti se dodaju ispod postojećih konekcija. Nije potrebno ponavljati sve linije , već samo one koje se odnose na novu konekciju, a ostalo će biti preuzeto iz default segmenta.

primer:

Kod:
[Dilaer infosky]
Phone = 531900
Username = atomic
Password =
Ask Password = 1
Modem = /dev/modem
baud = 57600
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 M1l0

U slučaju da želimo da se konektujemo preko infosky-a kucamo

Kod:
$ wvdial infosky

i modem ce početi da bira broj, zatim treba uneti lozinku i ubrzo će konekcija biti uspostavljena što će potvrditi i konzola. Ako želimo povezivanje sa provajderom čija se konekcija nalazi u default segmentu, potrebno je otkucati samo

Kod:
# wvdial

Za raskid veze koristi se CTRL+C

     Ovim bih završio ovo kratko uputstvo, i nadam se da će neko uspeti da primeni ovaj tekst i u praksi. U suprotnom tu je uvek svima dobro poznati kppp.
 
atomic 2005