radio/rib
 

MOTOROLA RADIO INTERFACE BOX RLN4008B
Datum objavljivanja 05.02.2005

 
 

slika1
     Imao sam potrebu da određene radio uređaje prilagodim za upotrebu na radioamaterskim ili profesionalnim radio frekvencijama. Priroda posla kojim se bavim uslovljavala me je da potražim trajno rešenje, umesto da po potrebi šaljem radio uređaje na servis specijalizovanim kompanijama. Uz malo sreće nabasao sam na net-u na šemu originalnog Motorolinog programatora, koji je zadovoljavao naše potrebe. Štampana veza se razlikuje od one koju je Motorola razvila, kutija je upotrebljena od nekog starog uređaja koji se iselio iz nje. Cena izrade je minimalna, većina komponenti se može naći u kutku svakog elektroničara.

     Ovaj uređaj je upotrebljen za povezivanje i programiranje  većeg broja starijih i novijih modela Motorola radio uređaja putem PC-a. RIB se napaja sa 9V baterijom, ili preko DC priključka koji je ugrađen na ploči. Za povezivanje sa strane računara koristi se COM port poznat još i kao DB9 ili DB25 dok se sa strane RIB-a koristi DB15.

     Na slici 2 vidi, se prazan prostor na štampanoj ploči sa strane komponenata, predviđen je za smeštaj baterije od 9V. Uređaj sam testirao sa modelima serije RADIUS GP300, P210, GP1200 kao i serije PROFESSIONAL GP340, GP360, GP380, GM340, GM360, GM380, CM340 i sa svima imao pozitivne rezultate. Pokušacu da dopunim listu i sa nekim drugim modelima.

     Veličina štampane veze je 75x103 mm. RIB se napaja sa 9V baterijom, ili preko DC priključka koji je ugrađen na ploči. Ugrađen stabilizator napona 78L09 dozvoljava upotrebu adaptera za napajanje sa naponom od 12V. Najveći problem predstavlja nabavka kablova, koji su skoro za svaki model drugačiji. Kod modela GM serije PROFESSIONAL situacija je najbolja. Potreban je jedan RJ-45 konektor koji se priključuje na mesto mikrofona. Za GP modele najsloženija je situacija, odnosno vrlo teško je naći ili napraviti konektor a da se ne kupi. Ja sam imao sreću da sam od nekog starog externog mikrofona za GP380 upotrebio priključak, malo ga preradio i to je proradilo.

     U slučaju da se odlučite za gradnju RIB-a po ovoj šemi, onda to radite na sopstvenu odgovornost Izgled štampane veze možete videti ovde, kao i spisak potrebnog materijala. Pitanja, primedbe i sugestije slati na email.


slika2

slika3
 
atomic 2005