Linux/lilo
 

LILO
Datum objavljivanja 01.11.2008

 
 
Kako preinstalirati LILO nakon instalacije Windowsa

Ovo se dogodilo skoro svakom korisniku Linuxa. Postojao je dual boot Linuxa i Windowsa i sve je radilo kako treba do trenutka kada je preinstaliran Windows. Posle prvog restarta primećujemo da je Lilo obrisan iz MBR-a a Windows je zamenio sadržaj svojim i od Linuxa ni traga , moguće je podići samo Windows. Šta sada?
Odgovor je jednostavan. Potrebna je Linux boot disketa ili bootabilni cd. Bez obzira ša ćemo upotrebiti, biće potrebno otkucati nešto u boot promptu da se prosledi  kernelu informacija odakle da mountuje ranije instalirani Linux. Praktično iskoristićemo boot disk samo za to da učitamo Linux kernel, a nakon toga ćemo podići Linux instalaciju sa hard diska. Komanda koju treba otkucati  u boot promptu izgleda ovako:

linux root=/dev/hda1

putanja /dev/hda1 označava particiju na kojoj se nalazi Linux root mount point.Kada to otkucamo i kada se sistem podigne možete prepoznati da se nalazite na Vašem Linux sistemu.Sve što je još potrebno otkucati je lilo . To će preinstalirati lilo u MBR, koristeći identične parametre kao i ranije. Ako je potrebno bilo šta promeniti u lilo-u, za to će biti potrebno izmeniti /etc/lilo.conf .

Na kraju ostaje da se restartuje Linux i lilo boot meni će se pojaviti ostavljajući nam mogućnost odabira operativnog sistema
 
 
atomic 2005