radio/CI-V
 

CI-V INTERFACE
Datum objavljivanja 04.07.2007

 
 

slika1
     ICOM CI-V Interfejs predviđen je za povezivanje ICOM radio stanica sa  računarom putem RS232 porta. Napajanje je moguće izvesti direktno iz serijskog porta na računaru, iz napajanja radio stanice ili baterije. U mom slučaju odlučio sam da napajam iz ispravljača kojim se napaja radio stanica. Interfejs sam uspešno testirao sa programima HAM Radio Deluxe, Logger32 i Mixwin. Testiranje je uspešno obavljeno na ICOM IC-746 i IC-706.

     Čemu zapravo ovaj interfejs služi? Omogućava dvosmernu komunikaciju između radio uređaja i računara. Praktično je moguće koristiti sve mogućnosti radio uređaja bez da se isti dira. Sve se radi softwerski npr: promena frekvencije,  vrste rada, attenuacija, scan, rad sa memorijama, filterima .... .
Ono zbog čega ja koristim ovaj interfejs je sasvim suprotno od onoga što sam naveo gore. U kontestima mi se nebrojeno puta dešavalo da radim satima na nekom bandu, a da ne evidentiram promenu banda, ili vrstu rada. Sa ovim interfejsom sve što uradim na stanici biva istog trenutka registrovano u računaru, i svaka promena biva zapisana u logu. Ovo mi je uštedelo dosta živaca u poslednje vreme a i vremena.

     Interfejs se priključuje preko mono buksne 3.5mm na remote džek na stanici, dok se na računar priključuje preko standardnog 9 pinskog RS-232 konektora. Od podešavanja je potrebno postaviti stanicu i program da komuniciraju istom brzinom. U mom slučaju je 19200 boda funkcionisalo bez ikakvih problema. Ukoliko je potrebna bilo kakva pomoć oko podešavnja programa ili radio uređaja moj email je na raspolaganju. Početne reference za gradnju ovog interfejsa našao sam na adresi http://www.plicht.de/ekki/civ/civ-p2.html kao i električnu šemu koja je u potpunosti prenešena u ovaj tekst. Svakako preporučujem budućim graditeljima da dobro prostudiraju tekst sa gornje adrese jer zaista obiluje vrlo korisnim informacijama iz ove oblasti. Zbog jednostavnosti i nedostatka slobodnog vremena elemente sam lemio na matrix proto-board štampanoj pločici. Uređaj je ugrađen u malu plastičnu kutiju, ali spretnom konstruktoru ne bi trebalo da predstavlja problem da dimenzije uređaja smanji i isti ugradi u kućište RS-232 konektora.  Moguće je isti interfejs sagraditi i u SMD varijanti što može predstavljati pogodnost za ugradnju interfejsa u primopredajnik, čime bi se izbegla gužva sa kablovima. U tom slučaju bi ostao samo jedan trožilni kablić koji bi se uključio u računar dok bi se interfejs napajao iz stanice.

slika2

slika3


Za kraj jedna već puno puta ponovljena fraza: Ukoliko se odlučite za gradnju ovog uređaja, činite to na sopstvenu odgovornost.
 
atomic 2005