Radio/Bug
 

Ručica za elektronski taster
Datum objavljivanja 15.05.2006

 
 

slka1
     Već duže vreme mučim muku sa elektronskim tasterima, i rešio sam da pokušam da napravim kakvu-takvu ručicu u domaćoj radionici. Ovaj put sam se odlučio za neko rešenje koje će moći da se realizuje sa materijalom koji bez većih problema može da se nađe u furdi skoro kod svakog radio amatera. Konstrukcija je preuzeta od jednog novo-zelandskog radioamatera, i uz minimalna odstupanja došlo se do završne faze.
Za izradu delova ručice potrebno je naći komade mesinga ili bakra, a u najgorem slučaju (kao što je bilo kod mene) neke komponente se moraju praviti od čelika. U mom slučaju to je bilo postolje i osovina kojom se tastuje. Potrebno je još i par kontakata , koji bi omogućili sigurno i mekano tastovanje. Stari industrijski releji  će dobro poslužiti, samo ih treba rasturiti. Slika1 - osnovni delovi tastera u rasklopljenom stanju. Pošto ja nisam po struci mašinac, dodatna pomoć mi je dobro došla, a tu je u igru uskočio moj klubski drug Rade - YZ1PHR, kome dugujem neizmernu zahvalnost za pomoć oko gradnje ručice. Rade je obradio sve komponente na njegovom Home Made strug-u. Bili smo uporni, i za nekoliko dana uspeli smo da dovedemo ručicu u završnu fazu. Ostalo je još da se od nekog pleksiglasa ili tvrde plastike iseku i oblikuju dva komada manipulatora za ručicu, a pre toga bi bilo dobro da se ručica odnese nekom majstoru da je iznikluje. Ako se ovo poslednje ne uradi, ručica neće biti tako lepa još dugo. Oksid vrlo brzo napada mesing i bronzu, tako da se vrlo brzo gubi na estetici. Slika2 - sklopljen taster bez rukohvata, i još uvek nije niklovan. Slika3 - Rade YZ1PHR drži sklopljenu ručicu.
     Ako neko želi da pravi ručicu po ovom nacrtu, crteže može preuzeti odavde. U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili ako je potrebna pomoć oko gradnje javite mi se emailom.

slika2

slika3
 
atomic 2005