Manastir Sveti Nikola 

Engish Version

Manastir Banja, zadužbina Nemanjića, za koji se ne zna tačno vreme nastaka, ali se zna da je nastao sigurno pre XII veka,  jedan od najstarijih i najvažnijih srpskih  manastira, ne samo u ovom delu Srbije nego uopšte. Smatra se da je ga podigao Uroš I na mestu pored nekadašnje crkvice Sv.ilije i dao mu ime Manastir Svetog Nikole, jer je on verovao u ovog 

svetca i smatrao da mu je zahvaljujući njemu i toploj banjskoj vodi vraćeno zdravlje. Inače manastir kao crkva svetog Nikole u Dabru, kako se nekada nazivao ovaj kraj, prvi put se pominje u studeničkom tipiku, koga je napisao Sveti Sava od 1207-1215.godine. Na Studeničkom saboru 1219.godine kada je osnovao srpsku samostalnu crkvu,  ovaj manastir je proglašen za četvrto eparhijsko sedište i  postao je centar cele Dabarske eparhije  na čelu sa episkopom Hristoforom iz Hilandara, sabratom Svetog Save . 

Manastir je bivao rušen i spaljivan do temelja u nekoliko navrata, ali je ipak zadržao svoj prvobitni oblik, kako smatraju stučnjaci. Ovaj manastir je bogat vrlo lepim ikonama, dragocenostima, značajnim natpisima i ima zanimljivu arhitekturu  pa bi ga zbog toga vredelo posetiti.


 
 

 

 
Prezentacija Priboja
Priboj on net
Pribojska Banja
Termo-mineral spring in Pribojska Banja
Manastir Sv. Nikola
Monastery St. Nikola
Fotografije
Photos
Razno
Miscellanous
O Autoru
About Author
Kontakt
Contact

 
 
 
 
 


Posetite Uzice.net - Vesti iz našeg kraja
 
 
 


Najbolji domaći pretraživač 
 
 


Svetski pretraživač interneta
 
 
 
 


Studentske informacije
 
 
 


Besplatan e-mail
 
 


Sve informacije o mobilnim telefonima
 
 

Najbolji veb sajt za naše ljude
u inostranstvu 
 


[Prezentacija Priboja][O Autoru][Fotografije][Razno]
[Pribojska  Banja][Manastir Sv.Nikola]]
 

Copyright © 2001 Total