.. . . . . . . . . .Зоран Ј. Мојсињски је рођен у Крушевцу 13. 07. 1976. године.
Дуборезом се бави дуги низ година, искључиво резбарећи иконе и минијатуре у византијском стилу: распећа, анђели, разни библиски догађаји. Изрезбарио је до сада на стотине икона које се налазе као славске иконе у приватним домовима како у земљи тако и у иностранству. Поједине иконе нашле су своје молитвено место у манастирима широм Србије. Данас се усавршава углавном у раду плитког рељефа.

Чувар континуитета старе црквене уметности, од друге половине 1999. године ради са мајстором овог заната, академским вајаром, протомајстором Зораном Васиљковићем, коме је помагао у раду на ратинској цркви светог Јована Крститеља. По идејном решењу овог протомајстора изрезбарио је и иконостас у цркви свете Петке у селу Каменаре надомак Крушевца.

 
   
   

Поштовање, молитвеност, духовни склад, то су одлике неугасиве светлости ужеженог кандила душе овог молитвеника пред светом иконом, како у самом чину молитве, тако и резбарског рада. Јер, суштински, икона мора да буде молитвена, иконе се не смеју радити рутински и без благослова цркве, не смеју се карикирати јер могу да саблазне оног који се пред њима моли.
У раду се поштују правила установљена на седмом Васељенском сабору (787.године), у којима се каже: " образ се преноси на првообразно ".
Овај раб Божији ради по благослову свог духовног оца Протојереја Драгог Вешковца.

   
         
   
   
         
   
Дрворезбарска радионица "Ћелија Мојсињска" ствара по узору на старе светогорске радионице и у духу средњовековних мајстора неимара, а у нади да ово умеће, надахнуто молитвеним литургијским животом, као такво остане и да живи.
   
         
   
протомајстор Зоран Васиљковић :
   
         
   
Погледајте неке од радова из радионице
   
   
 
   
   

 

 

   
   
email: mojsinjski@gmail.com ; тел: 037 33 8 77