Kao nesrećni vlasnik ozloglašene ploče TXpro,

i u svoje vreme pristojnog procesora Intel MMX na 200MHZ, odlučio sam da napravim upgrade. Ali ne pravi, već jeftinu varijantu. Primetio sam na internetu eksperimente sa starim pločama i K6-2 procesorima. Odlučio sam da riskiram spaljivanje ploče (pošto ionako ne vredi ništa) i u nju ubodem K6-2 na 450MHz.

Rizik, jer je ploča predviđena za brzine do 233MHz, a sa ovim procesorom se njen naponski regulator opterećuje daleko preko deklarisanih vrednosti. I pored toga što sam na kraju uspeo, i poznajem još par ljudi koji su uradili slične stvari i za sada nije bilo nikakve štete, ne preporučujem slične poduhvate ukoliko nemate ploču viška.
Dakle, uz sitnu doplatu, zamenio sam intela za K6 (450MHz), podesio džampere za magistralu i napon i uspeo da postignem stabilan rad na 500MHz. (ploča podržava 83MHz bus, a K6-2 množilac 2x čita kao 6x). Ovakav procesor je dosta sporiji od Celerona na sličnom taktu, ali ipak lepo završava većinu poslova, može čak i da se pogleda po koji DivX;).
Ključni faktor za stabilnost je dobro hlađenje, znači:

a ne:
Takođe, i snižavanje napona ispod dokumentovanog minimuma koji ploča podržava (2.5V) dosta doprinosi snižavanju temperature procesora. Iako ploča i procesor pripadaju različitim generacijama, dobro se slažu i ceo sistem radi stabilno. Provereno višednevnim testovima pod punim opterećenjem (pakovanje u DivX i SETI@Home maltretiranje) pod windows-om i linux-om.