Skupina: Orasi,
orašasti plodovi i sjeme
(Nuts and seeds) Schalenfrüchte und Samen
Novo:
|
||||||
|
hranjive tvari | jed. mjere | brašno kikirikija odmašteno | brašno sjemena pamuka malomasno | djelomično odmašteno brašno sjemna sezama | djelomično odmašteno brašno od suncokretovog sjemena | mješani orasi bez kikirikija prženi | |
1. | energija | kcal | 327 | 332 | 382 | 326 | 615 |
kJ | 1369 | 1390 | 1599 | 1364 | 1318 | ||
2. | voda | g | 7,81 | 6,91 | 6,62 | 7,48 | 3,16 |
3. | proteini ukupno | g | 52,2 | 49,8 | 40,3 | 48,1 | 15,5 |
4. | masti ukupno | g | 0,55 | 1,42 | 11,9 | 1,62 | 56,2 |
5. | ugljikohidrati ukupno | g | 34,7 | 36,1 | 35,1 | 35,8 | 22,3 |
6. | minerali ukupno | g | 4,76 | 5,77 | 60,6 | 7,05 | 2,9 |
7. | vlakna sirova ukupno | g | 13,5 | 2,4 | 6 | 5,21 | 5,51 |
8. | vitamin A (retinol) | µg | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
9. | beta karoten | µg | 0 | 43 | 6,9 | 4,9 | 2 |
10. | vitamin E | mg | - | - | - | - | 6 |
11. | vitamin B-1 | mg | 0,7 | 2,09 | 2,53 | 3,19 | 0,5 |
12. | vitamin B-2 | mg | 0,48 | 0,396 | 0,27 | 0,266 | 0,48 |
13. | vitamin B-6 | mg | 0,5 | 0,764 | 0,152 | 0,75 | 0,18 |
14. | vitamin B-12 | µg | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
15. | nikotinska kiselina | mg | 27 | 4,04 | 12,6 | 7,31 | 1,96 |
16. | folna kiselina | µg | 248 | 228 | 29 | 222 | 54,6 |
17. | pantotenska kiselina | mg | 2,74 | 0,445 | 2,76 | 6,6 | 0,96 |
18. | biotin | µg | - | - | - | - | - |
19. | vitamin K | µg | - | - | - | - | - |
20. | vitamin C | mg | 0 | 2,41 | 0 | 1,31 | 0,5 |
21. | natrij | mg | 180 | 35 | 41 | 3 | 700 |
22. | kalij | mg | 1290 | 1761 | 425 | 67 | 544 |
23. | kalcij | mg | 140 | 474 | 150 | 114 | 106 |
24. | fosfor | mg | 760 | 1587 | 810 | 689 | 449 |
25. | magnezij | mg | 370 | 716 | 362 | 346 | 251 |
26. | željezo | mg | 2,11 | 12,6 | 14,3 | 6,63 | 2,58 |
27. | cink | mg | 5,11 | 11,6 | 10,7 | 4,96 | 4,67 |
28. | jod | µg | - | - | - | - | - |
29. | fluor | µg | - | - | - | - | - |
30. | molibden | µg | - | - | - | - | 29,5 |
31. | bakar | mg | 1,8 | 1,17 | 1,43 | 1,7 | 1,8 |
32. | selen | µg | 3 | - | - | - | 19,4 |
33. | zasićene masne kiseline | g | 0,06 | 0,31 | 1,63 | 0,13 | 9,09 |
34. | mononezasićene kiseline | g | 0,225 | 0,221 | 4,41 | 0,25 | 33,1 |
35. | polinezasićene kiseline | g | 0,143 | 0,577 | 5,11 | 0,87 | 11,4 |
36. | kolesterol | mg | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
37. | histidin | mg | 1320 | 1570 | 1190 | 1330 | 416 |
38. | izolecin | mg | 1840 | 1800 | 1730 | 2400 | 703 |
39. | leucin | mg | 3380 | 4300 | 3090 | 3500 | 1270 |
40. | lizin | mg | 1870 | 2530 | 1290 | 1980 | 682 |
41. | metionin+cistin | mg | 1310 | 2119 | 2144 | 1992 | 648 |
42. | fenilanin+tirozin | mg | 9830 | 4900 | 3830 | 3880 | 1330 |
43. | treonin | mg | 1790 | 1840 | 1670 | 1960 | 568 |
44. | triptofan | mg | 507 | 752 | 882 | 735 | 252 |
45. | valin | mg | 2190 | 2560 | 2250 | 2780 | 952 |
46. | Ukupno EAK | mg | 24007 | 22371 | 18076 | 20557 | 6821 |
47. | mono-saharidi | g | - | - | - | - | - |
48. | di-saharidi | g | 7,1 | 2,3 | 4,4 | - | 4 |
49. | polisaharidi | g | - | - | - | - | - |
50. | škrob | g | - | - | - | - | - |
51. | vlakna topljiva | g | - | - | - | - | - |
52. | vlakna netopljiva | g | - | - | - | - | - |
53. | standardni obročni dio | g | 30 | 30 | 30 | 30 | 30 |
IZVOR PODATAKA: Švedske prehrambene tablice, Dijana Zagreb 1989 (prijevod dr I. Kulier), Znanstvena baza podataka ESHA II, USA Department of Agriculture 1993, Watt-Merill: The Food Composition Tables, USDA Book 8, Washington D.C. 1976-1985, Fachmann-Souci-Kraut: Food Compositon and Nutrition Tables, Wiessenschaftlischeverlag , Stutgart 1989/90, Kvaliteta proteina (PQS) prema Suggested Amino Acid Requirement Paterns FAO-HWO-UNU |