Skupina: Mlijeko,
mliječni proizvodi i jaja
(Milk, Dairy products and Eggs) Milch,
Milchprodukte und Eier
Novo:
|
||||||
|
hranjive tvari | jed. mjere | kamember 60% masti | čedar sir | kotiž sir | edamski sir 30% masti | edamski sir 45% masti | |
1. | energija | kcal | 393 | 416 | 108 | 266 | 371 |
kJ | 1645 | 1742 | 453 | 1113 | 1552 | ||
2. | voda | g | 43,9 | 36,3 | 78,5 | 49,1 | 41,9 |
3. | proteini ukupno | g | 17,9 | 25,4 | 12,3 | 26,4 | 24,8 |
4. | masti ukupno | g | 34 | 32,2 | 4,3 | 16,2 | 28,3 |
5. | ugljikohidrati ukupno | g | - | - | 3,6 | - | - |
6. | minerali ukupno | g | 3,32 | 4,41 | 3,2 | 4,8 | 4,0 |
7. | vlakna sirova ukupno | g | - | - | - | - | - |
8. | vitamin A (retinol) | µg | 630 | 390 | 17 | 150 | 220 |
9. | beta karoten | µg | 770 | 300 | - | 230 | - |
10. | vitamin E | mg | 0,77 | 1,0 | - | 0,23 | 0,41 |
11. | vitamin B-1 | mg | 0,037 | 0,037 | 0,029 | 0,06 | 0,056 |
12. | vitamin B-2 | mg | 0,37 | 0,44 | 0,25 | 0,35 | 0,33 |
13. | vitamin B-6 | mg | 0,2 | 0,055 | - | - | - |
14. | vitamin B-12 | µg | - | 1,0 | 2,0 | - | 2,1 |
15. | nikotinska kiselina | mg | 1,18 | 0,11 | 0,11 | 0,1 | 0,06 |
16. | folna kiselina | µg | - | 19,1 | - | - | - |
17. | pantotenska kiselina | mg | 0,7 | 0,29 | - | - | - |
18. | biotin | µg | 2,8 | 1,9 | - | - | - |
19. | vitamin K | µg | - | - | - | - | - |
20. | vitamin C | mg | - | - | - | - | - |
21. | natrij | mg | 944 | 675 | 230 | 800 | 654 |
22. | kalij | mg | 103 | 102 | 88 | 95 | 87 |
23. | kalcij | mg | 400 | 810 | 95 | 800 | 678 |
24. | fosfor | mg | 310 | 530 | 150 | 570 | 403 |
25. | magnezij | mg | 29 | 37 | - | 59 | - |
26. | željezo | mg | 0,58 | 0,59 | 0,3 | 0,6 | 0,62 |
27. | cink | mg | 2,7 | 3,9 | - | - | - |
28. | jod | µg | - | - | - | - | - |
29. | fluor | µg | - | - | - | - | - |
30. | krom | µg | - | - | - | - | - |
31. | bakar | mg | - | 0,08 | - | - | - |
32. | selen | µg | 6,0 | 11- | - | - | - |
33. | zasićene masne kiseline | g | 22,1 | 20,9 | 2,79 | 10,53 | 18,39 |
34. | mononezasićene kiseline | g | 8,16 | 7,72 | 1,03 | 3,88 | 6,79 |
35. | polinezasićene kiseline | g | 3,74 | 3,5 | 0,47 | 1,78 | 3,11 |
36. | kolesterol | mg | 118 | 100 | 25 | 37 | 78 |
37. | histidin | mg | 5580 | 800 | 432 | 940 | 880 |
38. | izolecin | mg | 1210 | 1810 | 947 | 1490 | 1410 |
39. | leucin | mg | 1740 | 2520 | 1750 | 2680 | 2520 |
40. | lizin | mg | 1310 | 2070 | 1003 | 2390 | 2250 |
41. | metionin+cistin | mg | 580 | 980 | 452 | 1020 | 980 |
42. | fenilanin+tirozin | mg | 1820 | 2750 | 1387 | 2790 | 2630 |
43. | treonin | mg | 670 | 980 | 435 | 1140 | 1070 |
44. | triptofan | mg | 250 | 290 | 138 | 400 | 380 |
45. | valin | mg | 1280 | 1810 | 921 | 1900 | 1790 |
46. | Ukupno EAK | mg | 14440 | 14010 | 7465 | 14390 | 13910 |
47. | mono-saharidi | g | - | - | - | - | - |
48. | di-saharidi | g | - | - | - | - | - |
49. | polisaharidi | g | - | - | - | - | - |
50. | škrob | g | - | - | - | - | - |
51. | vlakna topljiva | g | - | - | - | - | - |
52. | vlakna netopljiva | g | - | - | - | - | - |
53. | standardni obročni dio | g | 30 | 30 | 30 | 30 | 30 |
IZVOR PODATAKA: Švedske prehrambene tablice, Dijana Zagreb 1989 (prijevod dr I. Kulier), Znanstvena baza podataka ESHA II, USA Department of Agriculture 1993, Watt-Merill: The Food Composition Tables, USDA Book 8, Washington D.C. 1976-1985, Fachmann-Souci-Kraut: Food Compositon and Nutrition Tables, 1989/90, Wissenschaftlische Verlagsgessllschaft, Stutgart 1989/90, Proizvođačka specifikacija za proteinske koncentrate mlijeka. Kvaliteta proteina (PQS) prema Suggested Amino Acid Requirement Paterns FAO-HWO-UNU |