Skupina: Mlijeko,
mliječni proizvodi i jaja
(Milk, Dairy products and Eggs) Milch,
Milchprodukte und Eier
hranjive tvari | jed. mjere | punomasno kravlje mlijeko 3% masti | kravlje mlijeko djelomično obrano 1,5% masti | kravlje mlijeko obrano | kozje mlijeko | ovčje mlijeko | |
1. | energija | kcal | 60 | 47 | 38 | 58 | 108 |
kJ | 250 | 197 | 158 | 245 | 455 | ||
2. | voda | g | 88 | 90 | 91 | 88 | 81 |
3. | proteini ukupno | g | 3,4 | 3,5 | 3,4 | 3,0 | 6,0 |
4. | masti ukupno | g | 3,0 | 1,5 | 0,5 | 3,2 | 7,0 |
5. | ugljikohidrati ukupno | g | 4,8 | 4,8 | 4,8 | 4,3 | 5,4 |
6. | minerali ukupno | g | 0,7 | 0,7 | 0,7 | 0,8 | 1,0 |
7. | vlakna sirova ukupno | g | - | - | - | - | - |
8. | vitamin A (retinol) | µg | 25 | 45 | 45 | 60 RE | 42 RE |
9. | beta karoten | µg | 11 | 4 | - | 35 | 5 |
10. | vitamin E | mg | 0,07 | 0,03 | trag | 0,07 | - |
11. | vitamin B-1 | mg | 0,04 | 0,04 | 0,04 | 0,06 | 0,07 |
12. | vitamin B-2 | mg | 0,18 | 0,18 | 0,18 | 0,02 | 0,16 |
13. | vitamin B-6 | mg | 0,05 | 0,05 | 0,05 | 0,05 | - |
14. | vitamin B-12 | µg | 0,45 | 0,49 | 0,49 | 0,06 | 0,71 |
15. | nikotinska kiselina | mg | 0,1 | 0,82 | 0,8 | 0,8 | 1,8 |
16. | folna kiselina | µg | 5,0 | 5,0 | 5,0 | 1,0 | - |
17. | pantotenska kiselina | mg | 0,31 | 0,35 | 0,38 | 0,26 | 0,31 |
18. | biotin | µg | 2,0 | 3,0 | 3,5 | 1,3 | 2,0 |
19. | vitamin K | µg | 4,0 | 4,8 | 5,1- | - | - |
20. | vitamin C | mg | trag | trag | trag | 1,0 | 4,0 |
21. | natrij | mg | 16 | 18 | 18 | 50 | 44 |
22. | kalij | mg | 149 | 158 | 158 | 205 | 136 |
23. | kalcij | mg | 106 | 109 | 109 | 130 | 193 |
24. | fosfor | mg | 92 | 93 | 93 | 111 | 158 |
25. | magnezij | mg | 11 | 11 | 11 | 14 | 18 |
26. | željezo | mg | 0,07 | 0,07 | 0,07 | 0,1 | 0,1 |
27. | cink | mg | 0,31 | 0,33 | 0,33 | 0,3 | 0,15 |
28. | jod | µg | 7,5 | - | 7,5 | 4,1 | - |
29. | fluor | µg | 10 | - | 10 | - | - |
30. | krom | µg | 0 | - | 0,5 | 13 | - |
31. | bakar | mg | 0,01 | - | 0,01 | 0,018 | 0,08 |
32. | selen | µg | 1,1 | - | 1,1 | - | - |
33. | zasićene masne kiseline | g | 2,0 | 1,0 | - | 2,1 | 4,5 |
34. | mononezasićene kiseline | g | 0,8 | 0,4 | - | 0,9 | 1,7 |
35. | polinezasićene kiseline | g | 0,1 | - | - | 0,1 | 0,3 |
36. | kolesterol | mg | 10 | 4,0 | - | 11 | 17 |
37. | histidin | mg | 98 | 101 | 99 | 80 | 170 |
38. | izolecin | mg | 210 | 213 | 208 | 185 | 340 |
39. | leucin | mg | 310 | 315 | 309 | 280 | 580 |
40. | lizin | mg | 300 | 307 | 298 | 260 | 510 |
41. | metionin+cistin | mg | 115 | 118 | 112 | 115 | 190 |
42. | fenilanin+tirozin | mg | 300 | 303 | 299 | 300 | 560 |
43. | treonin | mg | 130 | 135 | 131 | 145 | 270 |
44. | triptofan | mg | 43 | 46 | 41 | 40 | 85 |
45. | valin | mg | 240 | 244 | 241 | 220 | 450 |
46. | Ukupno EAK | mg | 1646 | 1782 | 1738 | 1625 | 3155 |
47. | mono-saharidi | g | - | - | - | - | - |
48. | di-saharidi | g | 4,7 | 4,8 | - | - | - |
49. | polisaharidi | g | - | - | - | - | - |
50. | škrob | g | - | - | - | - | - |
51. | vlakna topljiva | g | - | - | - | - | - |
52. | vlakna netopljiva | g | - | - | - | - | - |
53. | standardni obročni dio | g | 245 | 245 | 245 | 245 | 245 |
IZVOR PODATAKA: Švedske prehrambene tablice, Dijana Zagreb 1989 (prijevod dr I. Kulier), Znanstvena baza podataka ESHA II, USA Department of Agriculture 1993, Watt-Merill: The Food Composition Tables, USDA Book 8, Washington D.C. 1976-1985, Fachmann-Souci-Kraut: Food Compositon and Nutrition Tables, 1989/90, Wissenschaftlische Verlagsgessllschaft, Stutgart 1989/90, Proizvođačka specifikacija za proteinske koncentrate mlijeka. Kvaliteta proteina (PQS) prema Suggested Amino Acid Requirement Paterns FAO-HWO-UNU |