Skupina: Mlijeko,
mliječni proizvodi i jaja
(Milk, Dairy products and Eggs) Milch,
Milchprodukte und Eier
hranjive tvari | jed. mjere | čokoladno mlijeko | sterilizirano mlijeko | sladno mlijeko | kuhano mlijeko | zrelo humano mlijeko | |
1. | energija | kcal | 68 | 38 | 89 | 58 | 73 |
kJ | 285 | 158 | 372 | 243 | 305 | ||
2. | voda | g | 84 | 91 | 81,2 | 88 | 88 |
3. | proteini ukupno | g | 3,5 | 3,4 | 3,9 | 2,7 | 1,05 |
4. | masti ukupno | g | 1,5 | 0,5 | 3,7 | 2,95 | 3,9 |
5. | ugljikohidrati ukupno | g | 10 | 4,8 | 10,3 | 4,7 | 7,2 |
6. | minerali ukupno | g | 0,7 | 0,7 | 0,9 | 0,74 | 0,2 |
7. | vlakna sirova ukupno | g | - | - | - | - | - |
8. | vitamin A (retinol) | µg | 16 | 45 | 36 RE | 30 | 67 RE |
9. | beta karoten | µg | 7 | - | 3,8 RE | 18 | - |
10. | vitamin E | mg | 0,03 | trag | 0,11 | - | 0,23 |
11. | vitamin B-1 | mg | 0,04 | 0,04 | 0,07 | 0,02 | 0,021 |
12. | vitamin B-2 | mg | 0,16 | 0,14 | 0,22 | 0,16 | 0,035 |
13. | vitamin B-6 | mg | 0,03 | 0,04 | 0,07- | 0,02 | |
14. | vitamin B-12 | µg | 0,08 | 0,38 | 0,39 | 0,021 | trag |
15. | nikotinska kiselina | mg | 0,1 | 0,8 | 0,493 | 90 | 0,15 |
16. | folna kiselina | µg | 5 | 5 | 8,2 | 4,7 | 5 |
17. | pantotenska kiselina | mg | 0,6 | - | 0,28 | 0,33 | 1,8 |
18. | biotin | µg | 3 | - | 1,9 | 3,5 | 0,4 |
19. | vitamin K | µg | - | - | 3,8 | - | 0,21 |
20. | vitamin C | mg | 0 | 0- | 0 | 0,85 | 4 |
21. | natrij | mg | 70 | 37 | 84 | 48 | 18 |
22. | kalij | mg | 170 | 158 | 200 | 157 | 52,5 |
23. | kalcij | mg | 110 | 109 | 134 | 120 | 28 |
24. | fosfor | mg | 95 | 93 | 114 | 92 | 14 |
25. | magnezij | mg | 13 | 14 | 20 | 12 | 3,5 |
26. | željezo | mg | 0,35 | 0,07 | 0,1 | - | 0,021 |
27. | cink | mg | 0,44 | 0,33 | 0,43 | - | 0,024 |
28. | jod | µg | - | - | 24 | 3,4 | trag |
29. | molibden | µg | - | - | 2,0 | - | - |
30. | krom | µg | - | - | - | 1,1 | - |
31. | bakar | mg | - | - | 0,02 | 2,37 | - |
32. | selen | µg | - | - | 1,15 | 4,75 | - |
33. | zasićene masne kiseline | g | 0,83 | 0,3 | 2,25 | 1,85 | 1,77 |
34. | mononezasićene kiseline | g | 0,49 | 0,1 | 1,05 | 0,85 | 1,36 |
35. | polinezasićene kiseline | g | 0,18 | trag | 0,21 | 0,10 | 0,5 |
36. | kolesterol | mg | 2 | 10 | 14 | 3 | 15 |
37. | histidin | mg | 105 | 98 | 100 | 92 | 23 |
38. | izolecin | mg | 230 | 210 | 211 | 220 | 58 |
39. | leucin | mg | 370 | 310 | 349 | 34 | 105 |
40. | lizin | mg | 300 | 300 | 265 | 270 | 68 |
41. | metionin+cistin | mg | 130 | 115 | 135 | 111 | 43 |
42. | fenilanin+tirozin | mg | 270 | 300 | 349 | 350 | 89 |
43. | treonin | mg | 170 | 130 | 161 | 160 | 52 |
44. | triptofan | mg | 53 | 43 | 52 | 49 | 221 |
45. | valin | mg | 250 | 240 | 234 | 240 | 65 |
46. | Ukupno EAK | mg | 1884 | 1746 | 1856 | 1526 | 724 |
47. | mono-saharidi | g | - | - | - | ||
48. | di-saharidi | g | 10 | 4,8 | 10,4 | 4,7 | 7,2 |
49. | polisaharidi | g | - | - | - | - | - |
50. | škrob | g | - | - | - | - | - |
51. | vlakna topljiva | g | - | - | - | - | - |
52. | vlakna netopljiva | g | - | - | - | - | - |
53. | standardni obročni dio | g | 245 | 245 | 245 | 245 | 200 |
IZVOR PODATAKA: Švedske prehrambene tablice, Dijana Zagreb 1989 (prijevod dr I. Kulier), Znanstvena baza podataka ESHA II, USA Department of Agriculture 1993, Watt-Merill: The Food Composition Tables, USDA Book 8, Washington D.C. 1976-1985, Fachmann-Souci-Kraut: Food Compositon and Nutrition Tables, 1989/90, Wissenschaftlische Verlagsgessllschaft, Stutgart 1989/90, Proizvođačka specifikacija za proteinske koncentrate mlijeka. Kvaliteta proteina (PQS) prema Suggested Amino Acid Requirement Paterns FAO-HWO-UNU |