Skupina: Mlijeko,
mliječni proizvodi i jaja
(Milk, Dairy products and Eggs) Milch,
Milchprodukte und Eier
hranjive tvari | jed. mjere | jogurt 3,5% masti | jogurt 0,3% masti | jogurt 1,5% masti | kiselo mlijeko | voćni jogurt | |
1. | energija | kcal | 73 | 39 | 89 | 53 | 60 |
kJ | 307 | 165 | 221 | 250 | 432 | ||
2. | voda | g | 87 | 89 | 88 | 88 | 74,4 |
3. | proteini ukupno | g | 3,88 | 4,35 | 3,55 | 3,5 | 3,9 |
4. | masti ukupno | g | 3,75 | 0,1 | 1,6 | 3,0 | 2,62 |
5. | ugljikohidrati ukupno | g | 5,42 | 4,85 | 5,6 | 4,7 | 15,48 |
6. | minerali ukupno | g | 0,74 | 0,9 | 075 | 0,8 | 0,9 |
7. | vlakna sirova ukupno | g | - | - | - | - | - |
8. | vitamin A (retinol) | µg | 29 | 0,8 | 13 | 23 | 8 |
9. | beta karoten | µg | 18 | 0,5 | 8 | 11 | - |
10. | vitamin E | mg | 0,087 | 0,02 | 0,03 | 0,07 | trag |
11. | vitamin B-1 | mg | 0,037 | 0,03 | 0,03 | 0,04 | 0,03 |
12. | vitamin B-2 | mg | 0,18 | 0,18 | 0,17 | 0,18 | 0,16 |
13. | vitamin B-6 | mg | 0,046 | 0,04 | 0,044 | - | - |
14. | vitamin B-12 | µg | 0,09 | 0,043 | 0,04 | - | - |
15. | nikotinska kiselina | mg | 0,09 | 0,09 | 0,086 | 0,08 | 0,07 |
16. | folna kiselina | µg | 10 | 0,012 | - | - | 0,01 |
17. | pantotenska kiselina | mg | 0,35 | 0,36 | 3,3 | - | - |
18. | biotin | µg | 3,5 | 3,6 | 3,3 | - | - |
19. | vitamin K | µg | - | 0,5 | - | - | - |
20. | vitamin C | mg | 1,0 | 1,7 | 1,6 | 0 | 7 |
21. | natrij | mg | 48 | 57 | 45 | 36 | 39 |
22. | kalij | mg | 157 | 187 | 149 | 149 | 167 |
23. | kalcij | mg | 120 | 143 | 114 | 106 | 100 |
24. | fosfor | mg | 92 | 109 | 87 | 92 | 84 |
25. | magnezij | mg | 12 | 14 | 11 | 12 | 10 |
26. | željezo | mg | 0,046 | 0,055 | 0,044 | - | trag |
27. | cink | mg | 0,38 | 0,43 | 0,36 | - | 0,22 |
28. | jod | µg | 3,5 | 3,8 | 3,6 | - | - |
29. | fluor | µg | 17 | 20 | 16 | - | - |
30. | krom | µg | 4 | - | - | - | - |
31. | bakar | mg | 10 | 0,012 | 0,08 | - | |
32. | selen | µg | 0,3 | - | - | - | |
33. | zasićene masne kiseline | g | 2,7 | trag | 0,92 | 2,0 | 1,95 |
34. | mononezasićene kiseline | g | 0,7 | trag | 0,35 | 0,8 | 0,33 |
35. | polinezasićene kiseline | g | 0,4 | trag | 0,22 | 0,1 | 0,28 |
36. | kolesterol | mg | 12 | 0,33 | 5,2 | 10 | 8 |
37. | histidin | mg | 100 | 120 | 56 | 51 | 103 |
38. | izolecin | mg | 240 | 330 | 175 | 180 | 238 |
39. | leucin | mg | 410 | 480 | 328 | 320 | 396 |
40. | lizin | mg | 310 | 350 | 309 | 300 | 312 |
41. | metionin+cistin | mg | 130 | 145 | 116 | 105 | 236 |
42. | fenilanin+tirozin | mg | 410 | 460 | 283 | 290 | 396 |
43. | treonin | mg | 170 | 180 | 149 | 140 | 181 |
44. | triptofan | mg | 43 | 50 | 45 | 45 | 47 |
45. | valin | mg | 300 | 340 | 217 | 220 | 298 |
46. | Ukupno EAK | mg | 2113 | 2455 | 1578 | 1651 | 2207 |
47. | mono-saharidi | g | - | - | - | ||
48. | di-saharidi | g | 5,42 | 4,85 | - | 4,7 | - |
49. | polisaharidi | g | - | - | - | - | - |
50. | škrob | g | - | - | - | - | - |
51. | vlakna topljiva | g | - | - | - | - | - |
52. | vlakna netopljiva | g | - | - | - | - | - |
53. | standardni obročni dio | g | 245 | 245 | 245 |
IZVOR PODATAKA: Švedske prehrambene tablice, Dijana Zagreb 1989 (prijevod dr I. Kulier), Znanstvena baza podataka ESHA II, USA Department of Agriculture 1993, Watt-Merill: The Food Composition Tables, USDA Book 8, Washington D.C. 1976-1985, Fachmann-Souci-Kraut: Food Compositon and Nutrition Tables, 1989/90, Wissenschaftlische Verlagsgessllschaft, Stutgart 1989/90, Proizvođačka specifikacija za proteinske koncentrate mlijeka. Kvaliteta proteina (PQS) prema Suggested Amino Acid Requirement Paterns FAO-HWO-UNU |