Skupina: Mlijeko,
mliječni proizvodi i jaja
(Milk, Dairy products and Eggs) Milch,
Milchprodukte und Eier
Novo:
|
||||||
|
hranjive tvari | jed. mjere | koncentrat proteina sirutke 75 | kalcij - kazeinat | izolat mliječnog proteina | natrij - kazeinat | kalij - kazeinat | |
1. | energija | kcal | 316 | 370 | 1590 | 1560 | 1528 |
kJ | 1322 | 1570 | 373 | 368 | 365 | ||
2. | voda | g | 4,0 | 5,0 | 5,0 | 5,0 | 10,5 |
3. | proteini ukupno | g | 75 | 90,3 | 89,5 | 90 | 93 |
4. | masti ukupno | g | 7,5 | 1,0 | 1,5 | 0,8 | 1,5 |
5. | ugljikohidrati ukupno | g | 0,5 | 0,2 | 0,5 | 0,2 | 0,5 |
6. | minerali ukupno | g | 3,0 | 3,5 | 3,5 | 4,0 | 4,5 |
7. | vlakna sirova ukupno | g | - | - | - | - | - |
8. | vitamin A (retinol) | µg | 2 i.j. | - | - | - | - |
9. | beta karoten | µg | - | - | - | - | - |
10. | vitamin E | mg | - | - | - | - | - |
11. | vitamin B-1 | mg | 0,33 | - | - | - | - |
12. | vitamin B-2 | mg | 1,21 | - | - | - | - |
13. | vitamin B-6 | mg | 0,14 | - | - | - | - |
14. | vitamin B-12 | µg | 10 | - | - | - | - |
15. | nikotinska kiselina | mg | 4,28 | - | - | - | - |
16. | folna kiselina | µg | 160 | - | - | - | - |
17. | pantotenska kiselina | mg | 4,8 | - | - | - | - |
18. | biotin | µg | 2,0 | - | - | - | - |
19. | vitamin K | µg | - | - | - | - | - |
20. | vitamin C | mg | - | - | - | - | - |
21. | natrij | mg | 155 | 10 | 30 | 1400 | 10 |
22. | kalij | mg | 710 | 10 | 50 | 10 | 3140 |
23. | kalcij | mg | 335 | 1400 | 1350 | 80 | 70 |
24. | fosfor | mg | 289 | 700 | 700 | 700 | 700 |
25. | magnezij | mg | 39 | 10 | 20 | 10 | 12 |
26. | željezo | mg | - | 1,2 | - | - | - |
27. | cink | mg | - | - | - | - | - |
28. | jod | µg | - | - | - | - | - |
29. | fluor | µg | - | - | - | - | - |
30. | krom | µg | - | - | - | - | - |
31. | bakar | mg | - | 0,4 | - | - | |
32. | selen | µg | - | - | - | - | - |
33. | zasićene masne kiseline | g | 5,4 | - | - | - | - |
34. | mononezasićene kiseline | g | 1,4 | - | - | - | - |
35. | polinezasićene kiseline | g | 0,7 | - | - | - | - |
36. | kolesterol | mg | 24 | - | - | - | - |
37. | histidin | g | 2,32 | 3,2 | 3,1 | 3,2 | 3,3 |
38. | izolecin | g | 7,07 | 5,8 | 6,0 | 5,8 | 5,9 |
39. | leucin | g | 12,13 | 10,1 | 10,2 | 10,1 | 10,2 |
40. | lizin | g | 10,62 | 8,3 | 8,5 | 8,3 | 8,4 |
41. | metionin+cistin | g | 5,43 | 3,4 | 3,6 | 3,4 | 3,6 |
42. | fenilanin+tirozin | g | 7,06 | 11,2 | 10,7 | 11,2 | 11,3 |
43. | treonin | g | 7,99 | 4,6 | 5,0 | 4,6 | 4,7 |
44. | triptofan | g | 1,97 | 1,4 | 1,5 | 1,4 | 1,8 |
45. | valin | g | 6,53 | 7,4 | 7,3 | 7,4 | 7,5 |
46. | Ukupno EAK | mg | 61,12 | 55,4 | 55,9 | 55,4 | 56,7 |
47. | mono-saharidi | g | - | - | - | - | - |
48. | di-saharidi | g | - | - | - | - | - |
49. | polisaharidi | g | - | - | - | - | - |
50. | škrob | g | - | - | - | - | - |
51. | vlakna topljiva | g | - | - | - | - | - |
52. | vlakna netopljiva | g | - | - | - | - | - |
53. | standardni obročni dio | g | 25 | 25 | 25 | 25 | 25 |
IZVOR PODATAKA: Švedske prehrambene tablice, Dijana Zagreb 1989 (prijevod dr I. Kulier), Znanstvena baza podataka ESHA II, USA Department of Agriculture 1993, Watt-Merill: The Food Composition Tables, USDA Book 8, Washington D.C. 1976-1985, Fachmann-Souci-Kraut: Food Compositon and Nutrition Tables, 1989/90, Wissenschaftlische Verlagsgessllschaft, Stutgart 1989/90, Proizvođačka specifikacija za proteinske koncentrate mlijeka. Kvaliteta proteina (PQS) prema Suggested Amino Acid Requirement Paterns FAO-HWO-UNU |