Skupina: Meso i mesni proizvodi
(Meat and meat products) Fleisch und Fleisherzeugnisse
Novo:

  

    JANJEĆE MESO per 100  gr  
Engl. Lamb Njem. Lammfleisch Lat.  
hranjive tvari jed. mjere janjeći kotlet janjeća prsa janjeći but janjeće slabine janjeće mljeveno meso
1. energija kcal 182 220 136 179 127
kJ 760 920 570 740 530
2. voda g 69 65 70 69 74,7
3. proteini ukupno g 18,3 17,1 24,5 17,6 20,8
4. masti ukupno g 12,1 17,1 4,2 11,9 3,7
5. ugljikohidrati ukupno g - - - - -
6. minerali ukupno g 1 1 1 1 1,2
7. vlakna sirova ukupno g - - - - -
8. vitamin A (retinol) µg 54 54 54 54 52
9. beta karoten µg 7 7 7 7 7
10. vitamin E mg 0,7 0,7 0,7 0,7 0,56
11. vitamin B-1 mg 0,18 0,18 0,18 0,18 0,17
12. vitamin B-2 mg 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
13. vitamin B-6 mg 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
14. vitamin B-12 µg 1,2 1,2 1,2 1,2 1,2
15. nikotinska kiselina mg 4,3 4,3 4,3 4,3 3,8
16. folna kiselina µg 5 5 2 5 3,8
17. pantotenska kiselina mg 1,3 1,5 1,2 1,34 1,5
18. biotin µg 3 3 3 3 2,5
19. vitamin K µg - - - - -
20. vitamin C mg - - - - -
21. natrij mg 66 66 66 66 67
22. kalij mg 220 220 220 220 289
23. kalcij mg 15 13 20 18 3
24. fosfor mg 180 169 190 173 180
25. magnezij mg 17 17 17 17 22
26. željezo mg 1,6 1,7 1,5 1,5 1,6
27. cink mg 3,4 3,4 3,4 3,4 2,9
28. jod µg 0,7 1 1 0,8 -
29. fluor µg 20 20 20 20 20
30. krom µg 3 3 3 3 3
31. bakar mg 0,12 0,16 0,12 0,17 0,17
32. selen µg 1,4 1,1 1 1,2 1
33. zasićene masne kiseline g 6 8,6 2 6 1,8
34. mononezasićene kiseline g 4,5 6,4 1,5 4,5 1,3
35. polinezasićene kiseline g 1 1,3 0,3 0,9 0,5
36. kolesterol mg 78 78 78 78 78
37. histidin mg 560 540 630 540 590
38. izolecin mg 940 910 1150 910 1050
39. leucin mg 1520 1480 1680 1480 1600
40. lizin mg 470 460 580 460 530
41. metionin+cistin mg 765 750 950 750 820
42. fenilanin+tirozin mg 2250 2190 2400 2190 2350
43. treonin mg 790 770 920 770 840
44. triptofan mg 195 190 250 190 220
45. valin mg 1030 1000 1120 1000 1060
46. Ukupno EAK mg 8520 8290 9680 8290 9060
47. mono-saharidi g - - - - -
48. di-saharidi g - - - - -
49. polisaharidi g - - - - -
50. škrob g - - - - -
51. vlakna topljiva g - - - - -
52. vlakna netopljiva g - - - - -
53. standardni obročni dio g 150 150 150 150 150
IZVOR PODATAKA: Švedske prehrambene tablice, Dijana Zagreb 1989 (prijevod dr I. Kulier), Znanstvena baza podataka ESHA II, USA Department of Agriculture 1993, Watt-Merill: The Food Composition Tables, USDA Book 8, Washington D.C. 1976-1985, Fachmann-Souci-Kraut: Food Compositon and Nutrition Tables, Wiessenschaftlischeverlag, Stutgart 1989/90, Kvaliteta proteina (PQS) prema Suggested Amino Acid Requirement Paterns FAO-HWO-UNU


Autorska prava zaštićena: © dr sc. Ignac Kulier