Skupina: Meso
i mesni proizvodi
(Meat and meat products) Fleisch und
Fleisherzeugnisse
Novo:
|
||||||
|
hranjive tvari | jed. mjere | janjeći kotlet | janjeća prsa | janjeći but | janjeće slabine | janjeće mljeveno meso | |
1. | energija | kcal | 182 | 220 | 136 | 179 | 127 |
kJ | 760 | 920 | 570 | 740 | 530 | ||
2. | voda | g | 69 | 65 | 70 | 69 | 74,7 |
3. | proteini ukupno | g | 18,3 | 17,1 | 24,5 | 17,6 | 20,8 |
4. | masti ukupno | g | 12,1 | 17,1 | 4,2 | 11,9 | 3,7 |
5. | ugljikohidrati ukupno | g | - | - | - | - | - |
6. | minerali ukupno | g | 1 | 1 | 1 | 1 | 1,2 |
7. | vlakna sirova ukupno | g | - | - | - | - | - |
8. | vitamin A (retinol) | µg | 54 | 54 | 54 | 54 | 52 |
9. | beta karoten | µg | 7 | 7 | 7 | 7 | 7 |
10. | vitamin E | mg | 0,7 | 0,7 | 0,7 | 0,7 | 0,56 |
11. | vitamin B-1 | mg | 0,18 | 0,18 | 0,18 | 0,18 | 0,17 |
12. | vitamin B-2 | mg | 0,3 | 0,3 | 0,3 | 0,3 | 0,3 |
13. | vitamin B-6 | mg | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 |
14. | vitamin B-12 | µg | 1,2 | 1,2 | 1,2 | 1,2 | 1,2 |
15. | nikotinska kiselina | mg | 4,3 | 4,3 | 4,3 | 4,3 | 3,8 |
16. | folna kiselina | µg | 5 | 5 | 2 | 5 | 3,8 |
17. | pantotenska kiselina | mg | 1,3 | 1,5 | 1,2 | 1,34 | 1,5 |
18. | biotin | µg | 3 | 3 | 3 | 3 | 2,5 |
19. | vitamin K | µg | - | - | - | - | - |
20. | vitamin C | mg | - | - | - | - | - |
21. | natrij | mg | 66 | 66 | 66 | 66 | 67 |
22. | kalij | mg | 220 | 220 | 220 | 220 | 289 |
23. | kalcij | mg | 15 | 13 | 20 | 18 | 3 |
24. | fosfor | mg | 180 | 169 | 190 | 173 | 180 |
25. | magnezij | mg | 17 | 17 | 17 | 17 | 22 |
26. | željezo | mg | 1,6 | 1,7 | 1,5 | 1,5 | 1,6 |
27. | cink | mg | 3,4 | 3,4 | 3,4 | 3,4 | 2,9 |
28. | jod | µg | 0,7 | 1 | 1 | 0,8 | - |
29. | fluor | µg | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 |
30. | krom | µg | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
31. | bakar | mg | 0,12 | 0,16 | 0,12 | 0,17 | 0,17 |
32. | selen | µg | 1,4 | 1,1 | 1 | 1,2 | 1 |
33. | zasićene masne kiseline | g | 6 | 8,6 | 2 | 6 | 1,8 |
34. | mononezasićene kiseline | g | 4,5 | 6,4 | 1,5 | 4,5 | 1,3 |
35. | polinezasićene kiseline | g | 1 | 1,3 | 0,3 | 0,9 | 0,5 |
36. | kolesterol | mg | 78 | 78 | 78 | 78 | 78 |
37. | histidin | mg | 560 | 540 | 630 | 540 | 590 |
38. | izolecin | mg | 940 | 910 | 1150 | 910 | 1050 |
39. | leucin | mg | 1520 | 1480 | 1680 | 1480 | 1600 |
40. | lizin | mg | 470 | 460 | 580 | 460 | 530 |
41. | metionin+cistin | mg | 765 | 750 | 950 | 750 | 820 |
42. | fenilanin+tirozin | mg | 2250 | 2190 | 2400 | 2190 | 2350 |
43. | treonin | mg | 790 | 770 | 920 | 770 | 840 |
44. | triptofan | mg | 195 | 190 | 250 | 190 | 220 |
45. | valin | mg | 1030 | 1000 | 1120 | 1000 | 1060 |
46. | Ukupno EAK | mg | 8520 | 8290 | 9680 | 8290 | 9060 |
47. | mono-saharidi | g | - | - | - | - | - |
48. | di-saharidi | g | - | - | - | - | - |
49. | polisaharidi | g | - | - | - | - | - |
50. | škrob | g | - | - | - | - | - |
51. | vlakna topljiva | g | - | - | - | - | - |
52. | vlakna netopljiva | g | - | - | - | - | - |
53. | standardni obročni dio | g | 150 | 150 | 150 | 150 | 150 |
IZVOR PODATAKA: Švedske prehrambene tablice, Dijana Zagreb 1989 (prijevod dr I. Kulier), Znanstvena baza podataka ESHA II, USA Department of Agriculture 1993, Watt-Merill: The Food Composition Tables, USDA Book 8, Washington D.C. 1976-1985, Fachmann-Souci-Kraut: Food Compositon and Nutrition Tables, Wiessenschaftlischeverlag, Stutgart 1989/90, Kvaliteta proteina (PQS) prema Suggested Amino Acid Requirement Paterns FAO-HWO-UNU |