ПЕТА ЛИТУРГИЈСКА ШКОЛА
''ЛИТУРГИЈА ПОСЛЕ ЛИТУРГИЈЕ''

КОТОР, ЦРНА ГОРА 21-28. ЈУЛ 2002.

''Литургијска школа'' је образовно-теолошки програм размене који је је покренула Заједница православне омладине Балкана са циљем да промовише важност литургијског живота у Једној Светој Цркви. Програм се бави обема странама сложеног људског живота у Цркви – светотајинском и друштвеном. Наглашавајући јединство У Господу Исусу Христу, учествујући у Светој Евхаристији, млади људи са целог Балканског полуострва сведоче спремност да своје животе живе као хришћани ''за живот света''. Литургијска школа се организује под благословом Његове Светости Патријарха српског г.г. Павла, помесних архијереја, домаћина појединачних пројеката и у сарадњи са ''Светосавском омладинском заједницом Архиепископије београдско-карловачке''.

Од 21. до 27. јула 2002. годне у организацији ''Заједнице православне омладине Балкана – Balkan Orthodox Youth Association, BOYA'', одржана је ''Пета литургијска школа'' под називом ''Литургија после литургије''. Домаћини школе била су братства православне омладине из Котора, Тивта и Будве. Поред домаћина у школи су учествовали и представници Васељенске патријаршије, Бугарске православне цркве, а из крила Српске православне цркве, представници епархије Бањалучке, епархије Бачке и архиепископије Београдско-карловачке.

Учесници литургијске школе, који су дошли из Бугарске 21. јула били су гости Дома за децу без родитељског старања ''Дринка Павловић'', где су били упознати са једним од сегмената рада СОЗ-а у оквиру пројекта ''Светосавска учионица''.

22. јула увече учесници школе су стигли у Котор, где су у братској љубави поделили радост сусрета са домаћинима. Испред Ц.О. Которске учесницима је добродошлицу пожелео, домаћин скупа, парох которски, протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић.

23. јула после св. Литургије, у Саборном храму св. Николе, у којој је началствовао представник Цариградског патријарха, Високопреподобни архимандрит Арсениос (Кардамакис) уз саслуживање пречасног јереја Добромира Димитрова из Бугарске и свештенства которског, домаћини су своје госте упознали са најзнаменитијим деловима Котора: црквом св. Луке из XII века, остацима града из доба Немањића, капелом св. Спиридона, катедралом св. Трифуна...

По обиласку Котора литургијска школа је настављена у Будви, где је организацију преузело братство православне омладине на челу са господином Миланом Свитлицом. По обиласку Будве, гости су се поклонили светињама које се чувају у Цетињском манастиру. Игуман Цетињског манастира јеромонах Лука је благословио учеснике литургијске школе и указао им гостопримство.

Прво предавање на тему ''Литургија после литургије'', одржао је протојереј  Драган Мијајловић, парох СПЦ у Гетеборгу. Из свог дугогодишњег свештеничког искуства о. Драган је говорио о проблемима младих хришћана у савременом свету и после предавања одговарао на велики број питања.

24.јула учесници школе су се, са својим домаћинима, укрцали на брод који је за ову прилику уступила Војска Југославије и обишли цео Которски залив, посетивши успут у Перасту изложбу икона Бококоторске иконописачке школе. На уласку у Бококоторски залив, надомак манастира Ваведење Пресвете Богородице на Жањицу, учесници су имали слободно поподне.

После вечерње службе у манастиру Жањице, предавање је одржао протојереј ставрофор Момчило Кривокапић и отворио разговор о неколико спорних литургијских тема. После тога вече је увеличало и СПД ''Јединство'' из Котора својим наступом, са глумцем Милутином Баћевићем који је читао делове из ''Молитви на језеру'' Владике Николаја Велимировића.

25. јула учеснике је угостио секретаријат за културу Херцег Новог. Домаћини су госте најпре провели кроз готово напуштена села у залеђу града где су вековима живели Срби, и упознали их са богатим наслеђем својих предака. Касније су учесници школе отишли у манастир Савину, где их је дочекао игуман архимандрит Јустин (Тасић), који је после веома непосредног разговора одржао треће предавање. О. Јустин је из свог богатог искуства ( монах је близу 40 година ) поучавао учеснике школе и присутни народ и дао врло аутентичан одговор на проблем косовских Срба. После предавања су наступали хорови из Херцег Новог и Зеленике.

26. јули је био завршни дан Литургијске школе, а уједно и дан православне омладине Црне Горе. Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије је служио св. Литургију са већим бројем свештеника и свештеномонаха, а после тога је одржан сабор православне омладине, у оквиру кога је представљен рад литургијске школе. Митрополит Амфилохије је изразио жаљење што није могао раније да се укључи у њен рад и позвао представнике BOYA да поново дођу у Црну Гору. После вечерње службе у Котору је организована вечера љубави – Агапе, којом је означен  крај Пете Литургијске школе.

У повратку 27. јула, учесници су се краће задржали у манастиру Студеница, где их је дочекао и благословио игуман јеромонах Тимотеј.