Sinoć završen ovogodišnji Filmski festival u Veneciji
Krupni planovi i dugi kadrovi pornografija u funkciji istin

Takeši Kitano je filmom "Lutke" izazvao ovacije u Veneciji

   Prave ovacije doživele su "Lutke" ("Dolls") Takeši Kitana, kultnog i po mnogima najboljeg japanskog reditelja današnjice,dobitnika Zlatnog lava kao i nagrade Evropske filmske akademije za film "Hana B" 1997. godine. Ekscentrićni autor deset izuzetnih filmova u kojima figurira kao scenarista, montažer, a u većini i kao glumac. Iz godine u godinu, Kitanova imaginacija se ne ukrućuje u oprobanoj i sigurnoj formi, već luta u nove stilističke predele - ovog puta to su boje. Tihe tamno-sive tonove iz njegovih prethodnih filmova u "Lutkama" je zamenilo nežno-roze sa latica trešnjevog cveta, zeleno-letnje blagostanje, zagasito crveno jesenje lišće, plavičasto-bela nepregledna snežna polja, muzičke panorame po kojima promiču glavni likovi, ljubavnici-lutalice-lutke.
    Mcumoto i Savako, su nekad bili srećan par, ali kad je on pod pritiskom roditelja odlučio da se venča sa ćerkom bogatog predsednika kompanije, ona pokušava samoubistvo i ostaje pomućene pameti. Kad to sazna, Mcumoto beži po Savako i otpočinje njihovo dugo i tiho lutanje kroz godišnja doba i predele, agonija okamenjenih ljubavnika simbolično vezanih crvenim konopcem. Njihova priča vezuje se samo aluzijom sa jos dve ljubavne sudbine prekinute iznenadnom smrću, jer i naši ljubavnici osvanu jednog dana viseći nepomično na crvenom konopcu nad provalijom.
    Film počinje i završava se scenama iz tradicionalnog japanskog pozorista Bunraku i zamipljen je kao interpretacija jedne lutkarske priče Šikamacua, koji se smatra japanskim Šekspirom. "Zahtevao sam od glumaca da se odreknu sopstvenih ličnosti i postanu lutke", izjavio je Kitano, ne upličući se u preterana objapnjenja. Kitano, u čije mnoge talente treba ubrojiti i pisanje (romani, poezija, eseji) i slikarstvo, poklonio nam je svojim "Lutkama" film koji se doživljava kao slika, poezija ili možda ponajviše kao klavirska kompozicija.

    Tina Perić


nazad | napred
izvor: Danas