30.07.2005.

“Božanski vetar” u pogrešnom smeru

 

Božanski vetrovi nisu duvali u njihovom pravcu. Sunce se na kraju spustilo tamo gde obično izlazi. Japan je potopljen u Drugom svetskom ratu zajedno sa samoubilačkim odredom kamikaza, koje nisu uspele da preokrenu tok rata.

Japanska armija od Perl Harbura bila je u konstantnom povlačenju. Već kod Midveja 1942. "ujka Sem" je pokazao svoje mišiće. Naredne dve godine, američka ratna mašinerija konstantno je napredovala u smeru suprotnom od kretanja sunca. Na kraju i Zemlja izlazećeg sunca, koja nije prihvatala poraz. Rat do istrebljenja je počeo...

U napadu na Filipine, poslednjoj brani prema japanskom ostrvu, carska armada odlučila se za poslednji pokušaj. Cilj je bio nemoguć - uništiti savezničku flotu u zalivu Lejte. Ali, Japanci su imali samo četrdesetak letilica "Zero", koje su od uspešnog napada na havajsko ostrvo već bile za staro gvožđe.

Admiral Prve vazdušne flote Takijiro Oniši izgovorio je legendarne reči: "Ne vidim bolji način da ostvarimo pobedu, nego da opremimo 'zero' bombom od 250 kilograma i slupamo ga u njihov nosač aviona. Samo tako možemo da ga onesposobimo."

Dvadeset i trojica talentovanih pilota pod komandom Sekija Jukioa krenulo je u misiju smrti. Uspešnost misije, nasuprot svake logike, značila je njihovu smrt.

I, prvi avion udario je 21. oktobra 1944. u australijski brod "Hams". Bomba od 250 kilograma nije eksplodirala. Zapaljeno gorivo usmrtilo je tridesetak mornara. Još 21 misija tako je prošla. Poginuo je pokoji mornar, ali nijedan brod nije potopljen. Onda je kamikaza udario američki nosač aviona "USS Sent Lo". Sasvim slučajno požar se proširio i zahvatio skladište bombi. Nosač je potopljen.

Japanski generalštab nije imao drugu šansu. Pričajući o časti, a braneći svoje generalske zvezdice, mnoge mladiće poslali su u smrt. Napravljene su još četiri jedinice: Šikišima, Jamato, Asaki i Jamazakura. Usledilo je još više od dve hiljade napada: ukupno 2.525. Japan je zahvatila samoubilačka manija. Kamikaze su stavljane u čamce punjene eksplozivom, pa čak i na torpeda vođena ljudskom rukom.

No, leteće tvrđave B 29 već su bile nad ljihovim nebom. Kamikaze nisu mogle da stignu do američkih aviona. Rat je već bio završen, a ni „božanski vetrovi“ nisu ništa mogli da promene. Dve nuklearne bombe i oni su prestali da duvaju...

ODRED SMRTI

Ime japanskog odreda smrti nastalo je od reči "kami" - bog i "kaze" - vetar, pa je najčešće prevođena kao “božanski vetar".

Ova reč prvi put je upotrebljena 1281. godine, kada je, prema legendi, snažan tajfun uništio flotu mongolskog osvajača Kublaj-kana. Stavljajući beli povez oko glave, koji simbolizuje “božanski vetar”, Japanci su zaboravili samo jednu stvar - ovog puta oni su poveli osvajački rat.

V. LALIĆ


nazad | vrh | napred
izvor: večernje NOVOSTI