10.10.2003.

Samuraji ponovo jašu


Izbor za predsednika vladajuće japanske partije premijer Koizumi duguje pre svega uspesima na planu ekonomskog oporavka zemlje - Kako se Japan od industrijskog pretvara u društvo masovne kulture

Nema mnogo premijera u novijoj istoriji Japana koji su imali dovoljno vremena da ostave trajan pečat na politici vlada u Tokiju. No, posle prošlonedeljnog izbora za predsednika vladajuće Liberalno demokratske stranke (LDP) čime je obezbedio još jedan trogodišnji mandat predsednika vlade, Đunićiro Koizumi je u boljoj poziciji nego ijedan njegov prethodnik u poslednje tri decenije. Vitkog Koizumija, sa kosom poput lavlje grive, među četvoricom kandidata, već u prvoj rundi sa većinom od preko 60 odsto, izabrali su poslanici LDP u japanskom parlamentu Dijetu i članovi stranke. Mnogi od njih se ne slažu sa premijerovom reformističkom politikom, ali im je on potreban kao vođa na izborima za donji dom parlamenta, koji po rasporedu treba da budu održani sledećeg proleća. No, očekuje se da će se Koizumi, na talasu popularnosti, odlučiti za prevremene izbore, možda već ovog ili idućeg meseca.

Nova filozofija

Do skora je presuda glasila: Japan je usred dugog, laganog tonjenja u nevažnost. No, odnedavno kao da se nazire početak svetlije budućnosti, možda i privrednog oporavka zemlje sa 124 miliona stanovnika. Sve je više mišljenja da su dani Japana kao industrijskog moćnika odbrojani, ali da jača uloga te zemlje kao globalnog kreatora modernih trendova u muzici, umetnosti, modi, dizajnu i ostalim kategorijama masovne kulture. Do nedavno japanska kultura i modernost bili su drugorazredni, u poređenju sa nacionalnom industrijom. Tokom proteklih pedesetak godina japanski identitet je umnogome bio vezivan za moćan izvoz visokokvalitetnih i visokotehnoloških proizvoda. No, od devedesetih su učestali znaci da Japan sve teže održava konkurentsku prednost svojih izvozno orijentisanih industrija. Tada su, usred japanske nesposobnosti da se nadmeće sa nižim cenama rada i raspaljenim ambicijama rivala, neke umne glave van i unutar Japana počele da se sve više okreću kreativnosti i kulturnim institucijama zemlje, kao mogućem izvoru konkurentnosti u svetu.
“Japan se preobrazio od kompanijske proizvodnje i industrijskog društva, u društvo masovne kulture,” smatra Ičija Nakamura, gostujući profesor na Japanskom centru Univerziteta Stenford u Kaliforniji i na Medijskoj laboratoriji Tehnološkog instituta u Masačusetsu (M.I.T.) na drugoj, istočnoj obali SAD. Pokemon je zamenio Astroboja u srcima đaka u više od 65 zemalja sveta, a preko 60 odsto stripova u svetu se radi u Japanu. Video Igrice na Plejstejšnu 2 i, u manjoj meri, Nitendove Gejm kjub, vladaju u svom domenu svetom kao i ranije, uprkos frontalnom napadu nikog drugog do Majkrosofta i njegovog smrknutog Blek Iksboksa. Japanski kreatori visoke mode poput Hanae Mori, Johđi Jamamoto i Isej Mijake, ne da su i dalje moćni kao ranije, već su im se pridružili mlađi poput Džun Takahađi i Naoki Takizava, koji diktiraju stil u visokoj modu od Berlina do Bankoka i drugde. Japanski filmovi, TV serije, muzička dela i magazini rutinski su dominantan trend širom Azije.
Prema Cutomu Sugiuri, direktoru Istraživačkog instituta Marubenija, strateškog instituta velike trgovinske kompanije, izvoz japanskih proizvoda iz oblasti kulture, poput medija, licenci, zabave i ostalih sličnih industrija, utrostručen je proteklih 10 godina i dostigao 12,5 milijardi dolara, dok je izvoz industrijskih proizvoda u istom periodu uvećan za samo 20 odsto. Istina, 12,5 milijardi dolara izgleda sićušno u privredi Japana vrednoj četiri hiljade milijardi dolara (pri čemu je samo izvoz Tojote svakog meseca vredan 11 milijardi dolara), no to je cifra do koje se došlo stopom rasta kakva gotovo da nigde u svetu nije zabeležena.
Američki pisac Daglas Mekgrej je u članku pod naslovom “Bruto nacionalna modernost” objavljnom prošle godine u vašingtonskom časopisu “Forin Polisi” tvrdio da je izuzetna sposobnost Japana da prihvati, sintetizuje i raspreda niz stranih uticaja u nešto što je i globalno i lokalno, čini tu zemlju favoritom da postane naredni svetski kulturni moćnik. Od tada je “Bruto nacionalna modernost” postao jedan od najčešćih pojmova među mladim, reformistički orijentisanim državnim službenicima, poslovnim ljudima, novinarima i drugima, koji u Tokiju oblikuju ustajali japanski politički i privredni sistem.
Zagovornici tog koncepta smatraju da je od međunarodnog statusa još važnije to što “Bruto nacionalna modernost” izaziva promene u japanskom, još uvek strogo ustrojenom društvu. Po njima su japanske privredne nedaće izazvale neočekivane, ali blagotvorne socijalne promene, zahvaljujući sve većem broju preduzetnika i ostalih koji promovišu modernost. Usled produžene recesije u privredi koja je diskreditovala tradicionalno traganje za karijerom u velikim konglomeratima, individualizam i prihvatanje rizika nikada u Japanu nisu delovali privlačnije. Kako kaže Nakamura sa Stenforda: “Ovo je period promene sa posleratne generacije, koja je podržavala industrijski Japan, ka mlađoj generaciji, koja će graditi kulturni Japan”.

Od 1972, vrata zvanične rezidencije premijera u Tokiju su se stalno otvarala, budući da su kroz njih prošla sedamnaestorica domaćina. Većina njih se zadržala manje od po dve godine. Nekolicina su se jedva raspakovala, a već su bili smenjeni. Čak i večni Jasuhiro Nakasone je početkom devedesetih (prošlog veka) uspeo da se održi samo pet godina.
Jer, u zadimljenim hodnicima Nagatačoa, političkog srca Tokija, postojanost je prećutno poistovećena sa organizacijama i sistemima, a ne pojedincima, od kojih se očekuje da održavaju status kvo. Tako je i LDP sišla sa vlasti samo jednom u poslednjih 48 godina. Prema tzv. “sistemu iz 1955” unutrašnje frakcije LDP raspravljaju sukobe među različitim interesnim grupama iza zatvorenih vrata, dok su birokrate te koje rukovode. Zlobnici tvrde da ministri, koji bivaju birani na godinu ili dve, često kao nagrada za frakcijsku lojalnost, a ne zbog sposobnosti, samo slede zacrtanu liniju, potvrđuju odluke svojih funkcionera, a onda odlaze pre nego što imaju vremena da se uhodaju na položaju.
No, sadašnjem premijeru se ukazala mala šansa da sve to promeni. Koizumi je savladao glavnu prepreku da postane premijer sa najdužim stažom posle pokojnog Eisaku Satoa koji je na tom mestu bio od poznih šezdesetih do ranih sedamdesetih. Više od toga, dobio je dodatni podsticaj da nastavi sa reformama u drugoj po veličini svetskoj privredi i da nastavi da vodi Japan ka snažnijoj ulozi u međunarodnim odnosima.
Neki bi rekli da se šezdesetjednogodišnji Koizumi rodio pod sretnom zvezdom. Pre samo nekoliko meseci, većina analitičara je smatrala da će on imati muke da bude ponovo izabran za predsednika LDP, pa će izgubiti i mesto premijera. Ekonomisti su govorili o još jednoj recesiji posle niza od 1989, cene akcija su pale na najniži nivo za poslednjih 20 godina i japanske banke su ponovo počele da posrću pod teretom naplaćenih dugova. Smatralo se da će za takvo stanje biti okrivljen premijer, koji je protekle dve godine povećavao poreze i smanjivao javnu potrošnju.

Bilans

Privreda
Dostignuća: Snažan rast GDP u drugom kvartalu 2003. i porast berzanskog pokazatelja Nikei-225 za 43 odsto od aprila ove godine, ukazuju na oštar privredni zaokret. Bankarski dug je u fiskalnoj 2002. pao za 15 odsto.
Nedovršen posao: Nezaposlenost je dostigla rekordnih 5,5 odsto, potrošnja je smanjena u odnosu na 2002, deflacija opstajava, a banke su i dalje opterećene sa 385 milijardi dolara nenamirenih dugova.

Odbrana
Dostignuća: Koizumi nadgleda izradu nacrta zakonodavstva koje bi dalo Japanu više mogućnosti u pogledu slanja trupa da se bore protiv terorizma ili da budu uključene u mirovne misije širom sveta.
Nedovršen posao: Premijer još uvek treba da ubedi mnoge Japance, čak i u vlastitoj partiji, da je promena ustava, kojom bi bile dozvoljene aktivnije oružane snage, dobra za zemlju.

Spoljna politika
Dostignuća: Koizumi je pobrao pohvale SAD zbog svoje nesalomljive podrške ratu protiv terorizma. Premijer je, takođe, ubedio severnokorejsko rukovodsto da vrati pet Japanaca koje je režim iz Pjongjanga oteo tokom sedamdesetih.
Nedovršen posao: Koizumijeve kontroverzne posete svetilištu Jasukuni, u kome se veličaju neki od njegovih zemljaka optuženih za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata, do sada su otežavale napore za jačanje veza Japana sa Narodnom republikom Kinom I Južnom Korejom.

No, onda je došlo do preokreta. Japanska privreda je u drugom kvartalu ove godine porasla po stopi od 3,9 odsto, nadmašivši onu u Sjedinjenim Američkim Državama. Berzanski pokazatelj Nikei-225, mada još uvek za 25 odsto niži nego što je bio u vreme kada je Koizumi postao premijer, u aprilu 2001, porastao je u poslednjih pet meseci za 44,5 odsto. Više cene akcija su, takođe, ublažile pritisak na banke.
Premijer je u potekle dve i po godine insistirao na političkim i ekonomskim reformama, čemu su se protivili konzervativni članovi LDP, uključujući i njegove protivkandidate za mesto predsednika stranke. Otuda je posle reizbora Koizumi ocenio da se odlučivalo da li će LDP “uistinu postati partija naroda i partija reformi”. Sledstveno, on je obećao da će “nastaviti strukturalne reforme koje su do sada bile napadane, kako bi privreda bila oživljena”.
Pod Koizumijem, koji je podržao oružanu intervenciju SAD u Iraku, a nastoji i da japansku armiju učini ratobornijom, uprkos protivljenju domaće javnosti i ustavnim ograničenjima, parlament je u julu odobrio slanje 1.000 vojnika u Irak. Na unutrašnjem planu, pak, snažna podrška koju je Koizumi dobio iz LDP mogla bi da ojača njegovu rešenost da progura bolne privredne reforme radi smanjivanja javnih troškova, reforme bankarskog sistema, pusti loše firme da bankrotiraju, kao i da sprovede privatizaciju poštanskog i sistema za održavanje puteva. Jer, naročito su se članovi LDP protivili planovima za privatizaciju pošto bi to moglo da znači kraj radnim mestima u državnim nadleštvima na koja su postavljani odani partijski kadrovi.
Kako procenjuje profesor politike na tokijskom univerzitetu Keio, Jasunori Sone, premijer Koizumi će imati snažan mandat za sprovođenje reformi, naročito posle izbora za gornji dom parlamenta idućeg jula. “Posle toga neće biti izbora tokom tri godine, pa će on biti u stanju da čini šta želi”, smatra Sone.
Međutim, nasuprot Koizumijevom uspehu da dobije podršku svih frakcija u LDP, ta partija je suočana sa izazovom koji predstavlja odluka dveju opozicionih stranaka Demokratske partije (DP) I Liberalne partije (LP) da se ujedine. DP je imala uspeha u nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima, naročito u gradovimai među mlađim biračima. “Sada sledi istinski izbor – da li se narod i birači stvarno slažu da Koizumijeva vlada opstane ili žele promenu vlasti”, poručio je posle premijerovog reizbora vođa nove, objedinjene DP, Naoto Kan.
Procenjuje se da će Koizumijeva partija, koja još uvek uživa podršku većine na selu i među starijim Japancima, ostati na vlasti i posle sledećih izbora.

Nikola Božidarević


nazad | vrh | napred
izvor: Ekonomist Magazin