25.04.2002.

Sony ostvario najveću prodaju u svojoj istoriji


Sony je u četvrtak objavio da je u prošloj godini zabeležio najbolju prodaju u istoriji kompanije. Zahvaljujući slabom jenu i odličnoj prodaji konzole za igranje Sony Play Station 2, kompanija je 31. marta, na kraju fiskalnog perioda, objavila da je ostvarila ukupni neto prihod od 7,6 biliona jena (57,1 milijardi $).

Podaci su veći za 3,6 % u odnosu na prethodnu godinu koja je takođe bila rekordna.

Sonyjevi rezultati prodaje premašili su i pokazatelje drugih velikih japanskih kompanija: NEC je zabeležio pad od 5,7 % i ostvario 5,1 bilion jena, Toshiba je bila slabija za 9 % i uknjižila 5,4 biliona a Fujitsu je takodje prodao 9 % manje i završio godinu sa ukupno 5,0 biliona jena.

Matsushita Electric Industrial Co, tradicionalno najveći Sonyjev konkurent u oblasti potrošačke elektronike, saopštiće svoje rezultate u petak, ali sudeći prema najavama objavljenim u februaru kompanija ne očekuje da će ukupna vrednost prodaje premašiti 6,8 biliona jena.

Sonyjev najprofitabilniji sektor je bio onaj s računarskim igricama gde je prodaja premašila jedan bilion jena. Taj uspeh najvećim delom pripada konzoli Sony Play Station 2. Sony je do sada proizveo 18,1 miliona komada.

Najslabiji je bio ogranak poluprovodnika gde je zabeležen pad od 23 %. S druge strane personalni računari serije Vaio zabeležili su skok od 16 % a porast su ostvarili i lični digitalni pomoćnici serije Clie, digitalni fotoaparati i projekcioni TV sistemi.


nazad | vrh | napred
izvor: Mikro vesti