01.09.2000.

Japan se sprema sustići Ameriku u internet biznisu

 


Japan, koji već vodi u mobilnoj telefoniji, sprema se preteći SAD-a u internet biznisu, putem ogromnih investicija u high-speed infrastrukturu i mijenjanjem zakona koji sputavaju elektronsku trgovinu


Unatoč svojim tehnologijskim dostignućima, visoke cijene i klupko pravnih zapreka do sad su ometali Japan u postizanju vlastite internet revolucije; vladini dužnosnici su zabrinuti kako bi nova ekonomija mogla sasvim zobići naciju, piše novinar AP-a Joji Sakurai.

Na vladinom IT Strategy Councilu, koji je ovog tjedna otvoren pod vodstvom predsjednika Sonyja Nobuyuki Ideia, izneseno je mišljenje kako bi skori potezi u tom pravcu mogli stvoriti situaciju u kojoj bi internet odveo japansku ekonomiju u novu eru super brze ekspanzije.

"Naša zemlja mora doseći novi period naglog ekonomskog rasta stimuliranjem novih poslova i proširivanjem ekonomije, a to bi u roku od pet godina dovelo do pretjecanja SAD-a kao vodeće internet nacije. Gotovo da i ne posjedujemo ikakvu high-speed infrastrukturu... povezivanje teče tako sporo da su korisnički troškovi izuzetno veliki", stoji u izvještaju na premijerovoj web stranici.

Zaključili su da je nužno umrežiti Japan fiber-optic vodovima koji će dozvoliti high-speed transmisiju potrebnu za rast interneta. To je ucrtano u procjenu trenutnog stanja japanske IT infrastrukture.

"Japanski IT industrijski razvoj je pod konstantnom opstrukcijom... Promocija infotehnologije daleko je iza USA", zaključak je izvještaja uz citiranje više od 700 pravnih zapreka za razvoj elektronske trgovine, uključujući obvznu izmjenu papirnih dokumenata u internet transakciji. To potiče hitnost trenutnih poteza na animiranju zaostale IT industrije. Tako se preporučuje prepravljanje mnogih internet zakona na specijalnom zasjedanju parlamenta koje je zakazano za jesen. A za dva mjeseca državni dužnosnici su obećali posebne mjere za promociju interneta u Japanu.
"Vlada je svjesna da mora brzo djelovati. Do kraja godine bi trebao biti gotov konkretan plan", rekao je Akira Fujimoto, dužnosnik u informacijsko-tehnološkom odjelu unutar premijerova ureda.

Zato je premijer Yoshiro Mori je obećao informacijsku tehnologiju pretvoriti u kralježnicu državnog gospodarstva.
Većina mamutskog javnog fonda za oporavak japanske industrije ide upravo za potporu infotehnologije, a Fujimoto kaže kako još nije razmotreno hoće li ovo proširivanje biti pretežno u rukama države ili privatnih poduzetnika.
Internet je loše startao u Japanu, tek 11 posto domaćinstava ima pristup webu. Usporedimo li to s 37 posto u SAD-u, razlika je očita. Glavni razlog ovom zaostatku je visoka cijena, dok je u Americi pristup gotovo besplatan.
Amerikanci već neko vrijeme agresivno lobiraju da Tokyo spusti cijene telekomunikacijskih usluga i otvori mjesta konkurenciji. U srpnju je japanska vlada pristala na 20 postotno snižavanje tarife koju strani poduzetnici moraju plaćati lokalnom telefonskom gigantu Nippon Telegraph i Telephone Co.

Jedina svijetla točka je odličan istraživački rad na mobilnim telefonima i njihova ogromna popularnost među stanovništvom. Tako mobilna mreža NTT danas bilježi 10 milijuna pretplatnika. Stručnjaci kažu da je japanska industija mobilnih telefona barem dvije godine ispred SAD-a i Evrope.

T.T.

nazad | vrh | napred
izvor: KL!K