12.02.2003.

JAPANSKE ZANIMLJIVOSTI


Prvi novčići u boji

Japan je zemlja neobičnosti i "svetskih premijera". Metalni novac u koloru, krem koji greje lice, predstave u turističkim autobusima i još mnogo toga


Japanski novčići u boji

Japan je verovatno prva zemlja koja je iskovala metalni novac, a onda ga obojila u nekoliko boja. Novčići, ne baš tako malih dimenzija (4 santimetra u prečniku) u nominalnoj vrednosti od 1000 jena (oko 8 evra) iskovani su u čast 15-tih Zimskih sportskih igara Azije, upravo završenih u severnom japanskom gradu Aomori. Metalni novac u koloru bio je stvarno lepo iznenađenje za posetioce igara, turiste i numizmatičare, pa je 50 000 komada, koliko je iskovano, vrlo brzo prodato po 6000 jena (šest puta skuplje), tako da novac praktično nije ni bio u opticaju.

Do sada su najveći japanski novčići bili od 500 jena (oko 4 evra) i nisu bili obojeni. Novi novčići od 1000 jena imaju na sebi simbol 15. Azijskih igara, crtež crvene jabuke, simbola grada Aomori, tako da su na ovom metalnom novcu upotrebljene ukupno četiri boje: crna, bela, crvena i plava.

Japan je, uopšte rečeno, zemlja originalnih i neobičnih stvari i proizvoda, od kojih je jedan predstavljen baš na ovim Zimskim igrama. U pitanju je krem za lice, načinjen za skijaše i sve one koji duže vreme provode na hladnoći. Kada se namaže, on ne samo da hrani kožu, nego je i greje i to ograničen broj sati.

Ovaj krem je ustvari nova verzija instant grejača, koji se prodaju već više od dve decenije u Japanu - jastučića ispunjenih metalnim opiljcima, koji, kada se protresu, počnu da greju. Pecaroši, lovci, stražari, zimljive osobe, svi koji se plaše hladnoće, mogu da za 10 evra kupe paket od deset ovakvih jastučića, koji posle mogu da ih (ako ih stave uz telo) greju od šest do dvadeset četiri časa, pa se posle upotrebe bace.

U Japanu su nedavno počeli da prave i hleb od pirinča. Nacionalna žitarica - pirinač - beleži stalno smanjenje potrošnje, pod uticajem moderne zapadnjačke hrane i hleba od pšenice, pa su se Japanci dosetili da tu novu naviku iskoriste da ipak povećaju potrošnju pirinča. Hleb se pravi od pirinčanog brašna i lagano postaje hit.

Među novijim proizvodima je i jogurt koji čuva zube od karijesa. U jogurt se prilikom proizvodnje ubacuju određene bakterije, koje štite zube od kvarenja, a, tvrde proizvođači, čak je 40 odsto manje karijesa kod onih koji upotrebljavaju ovaj korisni jogurt.

Pored novih proizvoda, u Japanu su u ponudi stalno i nove usluge. Pošto Japanci vole da bolje upoznaju svoju zemlju i često putuju po njoj, da privuče više turista, jedna agencija u Osaki uvela je glumačke trupe u autobuse za razgledanje istorijskih spomenika. Tako, dok idete od jednog hrama do drugog, obilazite dvorce, u autobusu vam za to vreme, glumci, obučeni u starinske odore, izvode dramatizovanu istoriju grada, jednog zamka ili čuvenog hrama, pa razgledanje, uz ličnosti koje su tu nekada živele, koje predstavljaju glumci, postaje još zanimljivije.

Nova je i ponuda da sami napravite projekat za sopstvenu kuću ili stan. U kompjuterskim radnjama u Japanu možete da kupite program, koji vam omogućava da sami određujete kako će vam izgledati kuća, kakav će biti raspored prostorija, koliki će i gde biti postavljeni prozori.

Dragan Milenković

izvor: Politika


< Besno Pile napada Japan >