29.07.2005.

Istrebljivač ljupkog lica

 

Da li se približio trenutak kada ćemo početi da živimo stvarnost koju smo pre više od 20 godina gledali u naučnofantastičnoj drami Ridlija Skota "Blejd Raner", u našem prevodu "Istrebljivač". Ženski android, dosad najvernija slika ljudskog izgleda i kretnji, nedavno je predstavljen javnosti. Njegov tvorac je Hiroši Išiguro, profesor sa Univerziteta u Osaki, a njegova ljupka i nežna "kći" nosi tipično robotsko ime "Replii Kju 1".

Ovaj android ima izgled mlade Japanke, možda u ranim tridesetim, i mada još pomalo tvrdog izraza lica i stava tela, zapanjuje nagoveštaj izvesnih karakternih osobenosti koje slutimo iz crta njenog lica.

Ali, čime jedan robot, barem samo fizički, može da se približi ljudskom biću? Kod "Replii Kju 1" koža je sačinjena je od rastegljivog silikona, boje alabastera i primamljivo nežnog izgleda. Mreža osetljivih senzora postavljenih ispod, omogućava joj da reaguje na dodir, pa čak i da ostavi utisak da diše!

Ona može, bilo samostalno, bilo na spoljašnji podsticaj, da se okreće, pomera ruke, vrat i oči, čak i ženstveno da trepće kapcima. Mada zasad samo sedi, u njenom gorenjem delu tela krije se čak 31 "pokretač" kojima upravlja vazdušni kompresor. Oni joj omogućavaju suptilne kretnje u gornjem pojasu, koje su osmišljene na osnovu kompjuterske analize ljudskih pokreta.

Mada je svestan da valja prevaliti dugačak put do zanosnog androida kakva je bila Rejčel, junakinja "Blejda ranera" koja otapa okorelo srce Harisona Forda, profesor ovako opisuje utiske koje na "Kju 1" stvara:
- Ljudska pojava robota stvara osećaj njegovog snažnog prisustva. U kontaktu sa "Replii Kju 1", ljudi zaboravljaju da je pred njima android. Na svesnom planu im je to jasno, ali nesvesno, reaguju kao da je reč o ženi.

On se nada se da će uskoro stvoriti novu generaciju "Replii" koja će zaista, pogotovu u nekim "pažljivo odabranim situacijama" moći da zavede svojim suptilnim ženskim izgledom na duži period.

Kako nas naučnofantastični filmovi i literatura uče, čovekova želja da stvori svoju sliku i priliku, kojoj će, poput malog nasilnog boga, odrediti i sudbinu i rok trajanja, uvek mu se nekako odbijala o glavu. Mada zamišljeni kao superbića, i oni, kao i mi pate, ako nemaju odgovor na pitanja - odakle sam, kuda idem i koliko mi je još ostalo... Kako to sažeto zaključuje Harison Ford pre odjavne špice.

ZAVOĐENjE

"REPLII Kju 1" posebno je unapređena za svetsku izložbu "Ekspo 2005" koja je ove godine postavljena u predgrađu Nagoje u Japanu i traje do 25 septembra. Android je prvobitno imao 31 stepen slobode u gornjem delu tela, ali je za izložbu poboljšan i postigao 41 stepen, što omogućava pokrete verne ljudskim.

A. GRUJIĆ - B. ĐORĐEVIĆ

izvor: večernje NOVOSTI


< Besno Pile napada Japan >