02.04.2005.

Za minut opet jaka

Tošibina čudesna baterija

 

Preokret u svetu baterija je najnovije čudo tehnike iz japanskog giganta “Tošiba”. Litijum-jonska baterija, koja 80 odsto svog kapaciteta napuni za manje od jednog minuta, fascinira savremeni svet.
U današnje doba, kad je vreme najveće bogatstvo, punjenje baterije u nekoliko desetina sekundi, pravo je otkrovenje. Do ovog trenutka “najbrža” je bila, takođe litijum-jonska, baterija za čije je punjenje do 80 odsto kapaciteta, u zavisnosti od jačine, potrebno između jednog i četiri sata.
Osim toga, Tošibini eksperti tvrde da će život ove baterije biti daleko duži nego dosadašnjih: posle hiljadu punjenja, njene ćelije gube samo procenat svog kapaciteta.

Čudo od baterije u stanju je da funkcioniše na temperaturi od minus 40 stepeni Celzijusa, mada je u tim, ekstremnim slučajevima, njena snaga redukovana na 80 odsto. Za razliku od toga, recimo, na temperaturi od 25 stepeni, baterija radi stoprocentno. Ako se, na primer, koristi na vrućini od 45 stepeni, posle hiljadu punjenja, baterija gubi pet odsto kapaciteta.

Prednost čuda iz Tošibe je, osim brzine punjenja, u njenim ekološkim karakteristikama. Prema tvrdnjama konstruktora, ona emituje daleko manje štetnog karbon-dioksida, nego dosadašnje litijum-jonske “koleginice”.

Tajna ove baterije je u korišćenju takozvanih nanočestica, veličine milijarditog dela metra, ili milionitog dela milimetra. Nanočestice brzo “usisavaju” i pohranjuju znatne količine litijum jona, a da pri tome ne prouzrokuju ni najmanje oštećenje elektroda.

Tošibina čudesna baterija, kako je već zovu širom sveta, pojaviće se na tržištu, prema najavama iz japanskog giganta, iduće godine, najpre u automobilskoj industriji, a zatim u ostalim oblastima.

PRIMENA - SVUDA

Prototip nove generacije baterija ima dimenzije 3,8 sa 62, sa 35 milimetara, a kapacitet 600 miliamperčasova. Ima mnogo duži životni vek nego sadašnje baterije. Za punjenje njenog 80-postotnog kapaciteta, potrebno je manje od 60 sekundi, a za stopostotno - samo nekoliko minuta.

Primena ovog izvora energije biće najšira moguća - od industrije do mobilnih telefona.

I. S.

izvor: večernje NOVOSTI


< Besno Pile napada Japan >