10.09.2005.

Počeli izbori u Japanu

 

Predizborna kampanja u Japanu Premijer Koizumi pozdravlja okupljene tokom završetka predizborne kampanje
Širom Japana su otvorena glasačka mesta u kojima će japanski birači odlučivati o novom sastavu donjeg doma parlamenta.

Premijer Koizumi je raspisao prevremene izbore nakon raspuštanja parlamenta zbog blokiranja njegovog plana o privatizaciji pošte, inače ključne institucije u Japanu.

Većina Japanaca čuva svoju ušteđevinu u poštanskoj štedionici koja se smatra po nekim merilima najvećom bankom na svetu.

U subotu, poslednjeg dana predizborne kampanje, japanski premijer Đuničiro Koizumi održao je osam govora. Biračima je osam puta uputio istu, jednostavnu poruku: "Ukoliko želite reforme, glasajte za mene."

Opozicija, stiče se utisak, nije našla načina da mu parira i da ubedi građane Japana da samo smena vlade može da dovede do stvarne ekonomske i političke reforme.

Juičiro Nakačima je bankar koji pažljivo prati događaje na političkoj sceni. On smatra da je gospodin Koizumi već promenio japanski politički sistem:

"Ima onih koji misle da je u politiku uveo predsednički stil, donekle po ugledu na Tonija Blera u Britaniji. Za Japan je to vrlo važan proces, jer će u japansku politiku, po mom mišljenju, uvesti zapadnjačke demokratske procese i ideje."

Pristalice japanskog premijera ističu da su njegova nastojanja da se uhvati u koštac sa protivnicima reforme, pre svega u sopstvenoj stranci, bez presedana na japanskoj političkoj sceni, te da će njegova vlada, kada se vrati na vlast, biti znatno drugačija od prethodne.

Politički analitičar sa univerziteta Rjukoku, Kosuke Šimizu, nije, međutim, impresioniran. Po njegovim rečima, Japanci zapravo nemaju izbora:

"Ako kažete - svi u Japanu imaju pravo glasa, onda ste u pravu. Ali mi zapravo nemamo nikakav izbor. Ako glasate za Koizumija, glasate za privatizaciju i čvrst savez sa Amerikancima. Ako glasate za opoziciju, dobićete zapravo istu stvar. Jedino u čemu se razlikuju je privatizacija pošte, sve ostalo je isto. Kakav je to onda izbor? Oni imaju iste ciljeve."

Bilo kako bilo, premijer Koizumi u japanskoj javnosti nastoji da se predstavi kao reformista i čovek koji će sprovesti istinske promene. Veliki korak u tom pravcu bio bi uspeh u reformisanju stranke koju predvodi i koja je, uz manje prekide, na vlasti praktično punih 50 godina.

izvor: BBC Vesti


< Besno Pile napada Japan >