15.08.2005.

Obeležavanje kraja Drugog svetskog rata u Japanu

 

Tokio
Car Akihito i carica Mičiko se mole na komemoraciji u počast japanskih žrtava u Drugom svetskom ratu
Pre 60 godina, 15. avgusta 1945. godine, tadašnji japanski car Hirohito objavio je sunarodnicima da je odlučio da prizna poraz u Drugom svetskom ratu.

Nekoliko dana nakon što su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe, car i njegovi saradnici odlučili su se za predaju, korak koji se u Japanu do tog trenutka smatao najvećim mogućim poniženjem na koje se nikada ne sme pristati.

Tačno šest decenija kasnije, carev sin Akihito, koji danas sedi na japanskom tronu, učestvovao je na ceremoniji kojom je obeležena godišnjica kraja rata.

Premijer Koizumi još jednom se izvinio za patnje koje je tokom rata izazvala japanska vojska. No susedne zemlje koje su u tom ratu stradale žale se da se Japan još uvek nije do kraja suočio sa svojom prošlošću.

Ceremonija na stadionu za borilačke veštine u Tokiju počela je intoniranjem himne. Nakon minuta ćutanja za poginule u ratu, car Akihito obratio se prisutnima izrazivši najdublje žaljenje zbog ratnih stradanja i rekavši da se moli za mir u svetu.

Govorio je i premijer Đunićiro Koizumi, koji se još jednom izvinio zbog stradanja koja je u ratu izazvala japanska armija. Iz njegovog kabineta ranije je objavljena izjava u kojoj premijer navodi da Japan ponizno prihvata istorijsku činjenicu da je naneo velike bolove gradjanima mogih zemalja u svom susedstvu:

"Obeležavajući godišnjicu završetka poručujemo da smo svesni onoga što se dešavalo tokom rata i da smo odlučni da doprinesemo napretku i miru u svetu tako što više nikada nećemo učestvovati ni u jednom ratu."

Novinari i posmatrači su sa priličnom dozom znatiželje čekali da vide da li će se osim na zvaničnoj ceremoniji premijer Koizumi danas pojaviti i ispred kontroverznog spomenika Jasukuni.

Taj spomenik posvećen je svim pripadnicima japanske vojske koji su poginuli od kraja 19. veka, pa i nekima od onih koji su činili zločine u Drugom svetskom ratu.

Egzekucija civila od strane japanske vojske
"Većina zemalja u Evropi je posle Drugog svetskog rata prihvatila izvinjenje Nemačke. U slučaju Japana rekao bih da većina zemalja u Aziji jeste prihvatila naše iskreno izvinjenje, ali ipak ima nekoliko izuzetaka."
 
Japanski ambasador u Londonu Jošiji Nogami

Premijer je u prošlosti u nekoliko navrata posetio taj spomenik, uprkos tome što su ga zbog toga žestoko kritikovali susedi, u prvom redu Kina i dve Koreje.

Danas je medjutim rekao da je doneo, kako se izrazio, pravilnu odluku da ne poseti Jasukuni. Ali i ispred tog spomenika ipak je održan skup u znak sećanja na poginule.

Osim potomoka stradalih japanskih vojnika prisustvovali su i pripadnici desničarskih grupa ali i neki ministri iz Koizumijeve vlade. Došlo je i do manjeg incidenta izmedju aktivista desničarskih i levičarskih organizacija, pa je morala da interveniše policija.

Susede Japana za to vreme nije ućutkala činjenica da se premijer Koizumi nije pojavio ispred kontroverznog spomenika. Mediji u Kini puni su kritika i zbog činjenice da su se ispred Jasukunija danas pojavili neki članovi vlade i zbog toga što je sam premijer Koizumi u nekoliko navrata posetio taj spomenik.

Ministarstvo inostranih poslova Južne Koreje takodje je zatražilo od Tokija da se u potpunosti suoči sa onim što se dešavalo tokom rata. Vladu u Seulu naročito uznemirava činjenica da se Japan još uvek nije posebno izvinio zbog seksualnog zlostavljanja hiljada Koreanki koje su bile prinudjene da rade u specijalnim javnim kućama za japanske okupacione snage.

Japanski ambasador u Londonu Jošiji Nogami međutim kaže, da se Japan izvinio za sva zla koja je počinio u prošlosti.

"Problem je u tome što izvinjenje može da bude izvinjenje samo ako je prihvaćeno. Većina zemalja u Evropi je posle Drugog svetskog rata prihvatila izvinjenje Nemačke. U slučaju Japana rekao bih da većina zemalja u Aziji jeste prihvatila naše iskreno izvinjenje, ali ipak ima nekoliko izuzetaka."

Od dana kada je Japan doneo do tada nezamislivu odluku da kapitulira, prošlo je 60 godina. No duhovi iz prošlosti izgleda još uvek opterećuju i japansko društvo i odnose Japana sa njegovim susedima.

izvor: BBC Vesti



© 2001-2009. Besno Pile napada Japan sva prava zadržava, tektovi su u vlasništvu njihovih autora i/ili izdavača.
Administrator: Shin-en Preuzmite Firefox!123sajt.com