11.08.2005.

Koizumi zakazao vanredne izbore

 

Koizumi
Premijer Đunićiro Koizumi
Japanska vlada je prihvatila zahtev premijera Đunićira Koizumija za raspuštanje parlamenta i raspisivanje opštih izbora, koji je uputio pošto nije uspeo da dobije podršku parlamenta za ključne elemente svog programa ekonomskih reformi.

Koalicioni partneri g. Koizumija kažu da premijer želi da izbori budu održani 11. septembra.

Parlament je prethodno odbacio premijerov plan da se izvrši privatizacija poštanskog sistema Japana, kojem su se čak usprotivli i mnogi članovi njegove stranke, navodeći da će poštanske usluge postati lošije, odnosno da bi to bilo nepopularno među biračima.

Privatizacija bi, da je bila prihvaćena, japanske pošte pretvorila u najveću banku na svetu.

Zašto je medjutim, privatizacija pošte u Japanu od tolikog značaja da je čak neophodno raspisati vanredne izbore?

Japanski poštanski sistem ima sredstva vredna tri biliona dolara i to zahvaljujući gradjanima koji i dalje štede preko poštanskih računa. Pošta u Japanu je i jedna od najvećih osiguravajućih kompanija.

Zato se očekivalo da će prodaja japanske pošte od nje stvoriti najveću štedionicu na svetu. Medjutim, taj plan kojem je japanski premijer Koizumi dao centralno mesto u svom reformskom programu, izjalovio se.

Sada će se sami Japanci na prevremenim izborima, uslovno rečeno, izjasniti o privatizaciji pošte, dok ekonomski stručnjaci upozoravaju da će se posledice odbijanja Koizumijevih reformi, tek osetiti. Keri Dejl iz Sosiete ženerala objašnjava zašto:

"Ovo predstavlja katastrofu za Japan, zato što inostrani investitori žele da vide reformu u toj zemlji, a reforma će biti mrtva samim tim što pomenuti predlog privatizacije nije prošao u parlamentu. Sada će očigledno doći do političkog vakuuma, a dugoročno gledano, strani investitori više neće uzimati za ozbiljno japansku priču o investicionoj reformi."

izvor: BBC Vesti


< Besno Pile napada Japan >