01.02.2003.

BIVŠI POLITIČAR PONOVO U JAVNOSTI


Rehabilitacija Kakuei Tanake

Jedan od najuglednijih japanskih premijera smenjen 1974. godine voljom Amerike


Tanaka sa ćerkom Makiko 1973.

U septembru 1972. godine svetska javnost bila je iznenađena kada je japanski premijer Kakuei Tanaka odleteo u Peking, izvinio se za japanske zločine u Drugom svetskom ratu i, posle pauze od 27 godina, obnovio odnose sa velikim susedom. Tek posle njega, tadašnji američki predsednik Ričard Nikson posetio je NR Kinu i sa njom obnovio odnose zamrznute zbog komunističkog društvenog uređenja u toj zemlji.

Dve godine posle toga, u proleće 1974. japanska i svetska javnost bile su ponovo zaprepašćene vešću da je premijer Tanaka primao mito od američkog proizvođača aviona "Lokid". On je morao da siđe sa položaja, bilo mu je suđeno i ubrzo je, obolevši zbog svega, nestao iz političkog života.

Osveta Vašingtona

Sada, više od tri decenije posle prve posete Kini, kada je Tanaka već davno mrtav, u japanskoj štampi sve je više napisa koji glorifikuju doprinos Kakueija Tanake ekonomskom i opštem razvoju zemlje i otvoreno se govori da je njegovo rušenje sa položaja inicirano iz Vašingtona, kao kazna za "istrčavanje" u odnosima sa Kinom.

Kreiranjem "afere Lokid", posle koje je u svetu došlo do smena mnogih političara, Sjedinjene Države su se u stvari obračunale sa političkim neposlušnicima u zemljama saveznicama, a najveća njihova žrtva bio je baš japanski premijer Tanaka, potvrdio je u članku za japanski časopis SAPIO američki stručnjak za međunarodnu politiku Brus Stoks.

Većina autora koji se bave ovom temom kažu da je Kakuei Tanaka direktno uvredio SAD kada je odlučio da poseti NR Kinu i sa njom obnovi odnose, ne konsultujući se uopšte sa Vašingtonom. I pre i posle njega, pa i danas, japanski premijeri posle svoje inauguracije obavezno prvo posećuju SAD, koja se smatra glavnim kreatorom japanske spoljne politike, a nema nijednog koji bi u svetu povukao neki veći politički potez, a da ga, makar prećutno, Vašington ne odobri. Tanaka je imao još jedan veliki "greh", a to je pokušaj da u to vreme za Japan obezbedi izvore nafte van arapskog sveta.

Amerikanci su godinama pripremali aferu Lokid tako što su političarima u zemljama saveznicama uz prodaju svojih aviona davali znatne provizije. Na novac je sigurno bio lakom i Kakuei Tanaka. Ali, ta afera možda nikada i ne bi bila aktivirana da Tanaka nije preduzeo jedan takav značajan potez kakav je približavanje Kini, koji je posebno iritirao Vašington, jer je njime umanjena spektakularnost Niksonovog otvaranja "gvozdene zavese".

Stopama oca

Otvaranjem prema Kini, slažu se i japanski i strani autori, Tanaka je, međutim, stvorio nove prostore i za dalji ekonomski razvoj svoje zemlje, kao što je bio definitivno zaslužan za rapidan razvoj saobraćaja u Japanu, što je bio i jedan od glavnih zamajaca ekonomskih uspeha zemlje.

Rušenje neposlušnog Tanake jedva su dočekali mnogi političari u Japanu, videvši u tome put za svoje bolje karijere, a javnost u toj zemlji sve više sličnosti sa rušenjem oca vidi i u nedavnom smenjivanju sa položaja ministra inostranih poslova - njegove ćerke Makiko Tanaka. Energična ministarka smenjena je posle aranžirane afere u parlamentu. Za čoveka koji je inicirao njeno rušenje bilo je kasnije dokazano da je autor mnogih političkih marifetluka, ali ministarka jakog karaktera još ne nalazi prostor za povratak. Možda će joj u tome pomoći javna rehabilitacija njenog oca, čija uloga u ekonomskom jačanju Japana, i pored mnogih grešaka, sada, u doba jake recesije, postaje sve vidljivija i značajnija.

Dragan Milenković

izvor: Politika


< Besno Pile napada Japan >