02.12.2001.

SREĆAN DOGAĐAJ U JAPANSKOJ CARSKOJ KUĆI


Princeza Masako rodila ćerku

Nacija oduševljena vestima o porođaju. - Da li je Japan spreman za caricu?


Japanci su najzad odahnuli. Žena princa naslednika Naruhita, princeza Masako, porodila se juče u Carskoj bolnici u Tokiju i rodila zdravu ćerku, moguću naslednicu prestola najstarije svetske dinastije koja Japanom vlada preko 2.600 godina. Televizijske stanice prekinule su redovne programe još prethodne noći da objave da je princeza u pratnji muža prevezena u Carsku bolnicu u krugu palate i da se očekuje skori porođaj. Slučajni prolaznici na ulicama Tokija mahali su princu i princezi na putu do bolnice, jer mladi par stanuje odvojeno od cara i carice. Otad japanski mediji ne znaju za drugu temu, nego za porođaj koji se dogodio juče posle 14 časova, pri čemu je asistiralo više od deset lekara, najvećih specijalista u Japanu.

Venčanje japanskog krunskog princa sa mladom i lepom diplomatkinjom Masako Ovada 9. juna 1993. bilo je prava senzacija za Japan, zemlju u kojoj je na vlasti 125. car po redu, Akihito. Prvi car Đinmu počeo je da vlada 660. godine pre naše ere, a carevi su se uvek venčavali ženama iz kruga najviše japanske aristokratije. Tu tradiciju prekinuo je baš Akihito, prvi japanski vladar koji se oženio građankom, ćerkom trgovca brašnom Mićiko Šjoda.

Princ Naruhito dugo je tražio izabranicu, dok mu oko nije zapelo za službenicu Ministarstva inostranih poslova Masako Ovada, ćerku tadašnjeg japanskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama. Pričalo se da je Masako već tada imala drugu vezu, da je odbila princa i, da bi ga izbegla, otišla na studije u Englesku, ali priča se završila kao u svim dvorskim bajkama - lepo. Venčanje krunskog princa bilo je događaj ne samo te 1993. godine, nego možda i cele druge polovine prošlog veka u Japanu.

Veoma obrazovana, prirodna i neposredna, Masako je često upoređivana sa britanskom princezom Dajanom i stvarno unela nov stil u život carske kuće. Ona i muž susreću se sa stranim državnicima i diplomatama, sa njima slobodno razgovaraju na više jezika, putuju po svetu, ali idu i na planinarenje, voze bicikl u tokijskim parkovima, igraju tenis, klizaju se, a za ljubimce nemaju rasne pse, nego dva psa lutalice, koje su našli ostavljene na ulici i usvojili ih. Samo nekoliko dana pre porođaja Naruhito i Masako išli su zajedno na večeru u jedan tokijski restoran, sa prijateljima, što 2.600 godina carevi i prinčevi u Japanu nisu radili.

Nacija je počela da brine već prvih godina, kada iz Carske kuće nije bilo vesti o eventualnom nasledniku, jer i drugi princ Aja i njegova žena Kiko imaju samo žensku decu, pa svi željno čekaju vest o muškom detetu u carskoj porodici, koje će jednog dana postati 127. japanski car. Princeza Masako bila je jedanput u drugom stanju 1999. godine, ali se tada trudnoća prevremeno okončala.

Na prvoj konferenciji za novinare posle venčanja u junu 1993. Masako je na pitanje koliko dece želi da ima izjavila da se nada da njen muž ne želi da "pravi porodični orkestar", aludirajući na činjenicu da i ona i muž sviraju više instrumenata. Sada je Japan odahnuo, jer je rođen makar treći član mogućeg muzičkog trija. Šalu na stranu, Japan već od prve vesti o trudnoći raspravlja da li je moguće da nacija umesto cara dobije caricu, jer carska porodica trenutno ima 24 člana, od kojih su desetoro ženska deca.

Japan je u dalekoj prošlosti, pre pojave ove dinastije imao borbenu caricu Himiko, za koju neki tvrde da je samo proizvod legendi, ali i nekoliko pravih carica, o kojima su podaci pedantno upisani u državne anale, između ostalih o carici Suiko (oko 590. godine naše ere) i carici Kogjo (oko 640. godine). Prema sadašnjim propisima, Japan ne bi mogao da ima caricu, pa, dok zakonodavci i pripadnici elite iz Carskog saveta ne razreše tu dilemu, beba za koju se mediji pedantno javili da je 49,6 santimetara duga i 3.102 grama teška rašće negovana i voljena ne samo od pripadnika carske kuće nego i cele nacije, u kojoj lik cara još ima snažnu privlačnost, prilično izbledelu u drugim nacijama sveta.

Dragan Milenković

izvor: Politika


< Besno Pile napada Japan >