04.09.2001.

POSLEDICE KORUPCIONAŠKOG SKANDALA


Kuvar "zapržio" diplomatama

Velika čistka u Ministarstvu spoljnih poslova. - Spor premijera i šefa diplomatije. - I Japanci opozvali ambasadora iz Vašingtona


Četiri (bivša) zamenika ministra inostranih poslova Japana smenjena su proteklog leta, više nižih funkcionera i birokrata premešteno je, a nekoliko njih je uhapšeno, zbog korupcionaškog skandala koji mesecima potresa japanski MIP.

Razmere skandala toliko su ozbiljne da su se u avgustu čak direktno sukobili premijer Đunićiro Koizumi i ministar inostranih poslova Makiko Tanaka, koja je želela da zbog priprema za posetu američkog predsednika Buša Japanu, u oktobru, odloži smenu ambasadora u SAD Šunđija Janaija, jednog od smenjenih ranijih zamenika ministra. Iako je Tanaka smatrala da će vraćanje ambasadora usred tih priprema umanjiti efekte posete, Koizumi je insistirao da se smene obave odmah, jer je smatrao da tako velike razmere afera ne bi dobila da za nju bar delom nije odgovorna i nebudnost zamenika ministra.

Samokažnjavanje šefa diplomatije

Veliki skandal u japanskom MIP­u izbio je prvo u vreme prethodne vlade, kada je tadašnji šef diplomatije Johei Kono u januaru ove godine smenio funkcionera ministarstva koji je potkradao vladine fondove korišćene za finansiranje putovanja u inostranstvo. Funkcioner je uhapšen kad se otkrilo da je ukrao najmanje 54 miliona jena (više od milion maraka), kupio stan, jahtu, trkačke konje i živeo na visokoj nozi. Tada je šef diplomatije, zbog nebudnosti, kaznio i samog sebe, donoseći rešenje kojim sam sebi oduzima šestomesečnu ministarsku platu.

Nova ministarka inostranih poslova Makiko Tanaka, inače veliki borac protiv birokratije u japanskoj vladi, odmah je po dolasku na položaj u aprilu shvatila da ima posla sa različitim nepravilnostima u korišćenjima tajnih fondova u MIP-u i počela da se javno protiv toga bori. U vreme svoje posete Pekingu otkazala je apartman od više soba, koji su joj rezervisali, i preselila se u skromniji, plativši penale hotelu iz svog džepa i time pokazujući da nikoga neće štedeti kada su u pitanju nepravilnosti.

Vredni revizori, koje je po dolasku na položaj angažovala Tanaka, otkrili su novi skandal, sa lažno iskazanim troškovima za prevoz učesnika Samita osam najrazvijenijih zemalja (G8) prošlog leta, na japanskom ostrvu Okinavi. Tada je funkcioner ministarstva zadužen za prevoz najmanje tri puta množio stvarni broj učesnika i prikazivao da je iznajmljeno tri puta više vozila za njihov prevoz, stavljajući ogroman višak u crne fondove, koje su kasnije sami koristili službenici ministarstva za svoje poluprivatne poslove, putovanja i zabave.

A onda je stigao grom iz vedra neba - naišlo se na dopis kuvara japanskog konzulata u američkom gradu Denveru, koji je još u maju prošle godine pismeno upozorio sedište MIP-a u Tokiju da se prilikom putovanja i poseta diplomata i funkcionera troše enormne sume, lažno prikazuje broj učesnika, povećava cena iznajmljenih hotelskih soba, a sav višak sredstava stavlja ili u džep ili u crne fondove, koje posle viši službenici u MIP-u koriste u svoje svrhe. Njegov dopis stajao je dugo u arhivi, a da na njega niko nije obratio pažnju.

Svetski trend

Odmah je smenjeno i uhapšeno nekoliko ljudi, grupe za rigorozne finansijske kontrole krenule su po svim ambasadama i konzulatima Japana u svetu i sa zaprepašćenjem se otkrilo da se "piramidalno" zidanje računa ustalilo kao praksa, da to traje mnogo duže nego sadašnja i prethodna vlada i da je to pojava koja je bukvalno uzela razmere bolesti, posebno u MIP-u. Utajene sume, koje su vredno upisivane u tajne računske knjige, kretale su se od 100.000 jena do 10 miliona jena (od 2.000 do 200.000 maraka). Najnovija vest je da je ministarka Makiko Tanaka odlučila da zbog serije korupcionih skandala kazni i sebe samu oduzimanjem jedne mesečne plate (avgustovske), a istovremeno je objavila formiranje posebne grupe koja će kontrolisati troškove u inostranstvu koje čine funkcioneri MIP-a.

Priča o korupciji tu ne staje, jer se nedavno otkrilo da su fondovi javne firme Poštanske štedionice bili korišćeni za direktno finansiranje visokih plata i drugih troškova u preko sedamdeset firmi koje je osnovala vlada i u kojima su pred penziju kao savetnici zapošljavani visoki vladini funkcioneri, koji su tako vukli i visoke otpremnine, ali i visoke plate posle penzionisanja. Jedna od najranije najavljenih premijerovih želja uoči izbora na položaj bilo je baš privatizovanje Poštanske štedionice, jer Koizumi smatra da se ova institucija, u koju su građani imali veliko poverenje, više zloupotrebljava nego što se koristi na državno dobro, pa je zahtevao njenu hitnu privatizaciju.

Japanski novinari, koji pišu o korupciji u japanskoj vladi, posebno u MIP-u, konstatuju, međutim, da je takva vrsta zloupotreba pravi svetski trend, a ne pojava vezana samo za Japan. Oni su nedavno napisali da je francuski predsednik Žak Širak planirao da proteklog juna dođe u privatnu posetu Japanu i uživa u tamošnjim prirodnim lepotama, ali da su ga iz finansijske službe francuske vlade upozorili da je bolje da to putovanje otkaže, jer se ionako još razmotavaju konci o eventualnim zloupotrebama u korišćenju vladinih fondova za privatna putovanja, za koja je vezano i samo Širakovo ime, pa je on putovanje u Japan naprasno otkazao.

Dragan Milenković

izvor: Politika


< Besno Pile napada Japan >