25.04.2001.

JAPAN DOBIJA NOVOG PREMIJERA


Koizumi za promene

Liberalnodemokratska partija izabrala novog predsednika koji automatski dobija mandat za sastav vlade. - Nagoveštene političke reforme i ekonomsko ozdravljenje, uz velike napore i odricanja


Tokio, 24. aprila

Vladajuća Liberalodemokratska partija izabrala je danas novog predsednika, čime je Japan dobio i novog premijera, posle serije grešaka i ostavke dosadašnjeg predsednika vlade Jošira Morija. Novi čovek na čelu Japana zove se Đunićiro Koizumi (59) a za kormilo stranke došao je spektakularnom izbornom pobedom nad favorizovanim rivalima, posle iznenadne masovne podrške iz baze.

Partijski izbori počeli su u nedelju, glasanjem u organizacijama u 47 japanskih prefektura, na kojima je Koizumi dobio ogromnu većinu od 123 glasa, dok su ostali kandidati: raniji premijer Rjutaro Hašimoto, ministar za ekonomsku i fiskalnu politiku Taro Aso i šef Saveta za partijsku politiku Šizuka Kamei podelili preostalih 18 glasova.

*

Mada Rjutaro Hašimoto predvodi najjaču frakciju u LDP i ima uticaja na još nekoliko jakih grupa, poslanici Donjeg doma iz redova LDP, njih 346, koji su danas glasali, nisu imali izbora nego da potvrde volju baze, pa su se u velikoj većini izjasnili za Koizumija. Koizumi je ukupno dobio 298 glasova, Hašimoto 155, Aso 31, a Kamei je odustao. Na svečanoj sednici Đunićiro Koizumi je odmah proglašen novim predsednikom LDP, a parlament treba da ga na mesto premijera ustoliči u četvrtak.

Ovakva situacija prvi put se javila u istoriji uvek moćne LDP, koja je skoro četiri decenije davala japanske premijere. Po važećoj praksi, poslanici Donjeg doma Parlamenta iz redova partije uvek su birali stranačkog šefa i predsednika vlade, na osnovu ravnoteže moći unutar partijskih frakcija, a organizacije u bazi potvrđivale su njihovu odluku.

Izbor Koizumija, koji je u dva maha pokušavao da dođe na čelno mesto u LDP, omogućila je kriza u kojoj se već dugo nalazi vodeća konzervativna partija u Japanu, uvek u dobrim odnosima sa vrhom krupnog biznisa ali i ekonomska kriza koja već dugo pogađa Japan. Članstvo LDP se osipa, njeni ugledni poslanici menjaju stranke, a, zbog sve manje popularnosti, LDP nema dovoljno poslanika da sama vlada, već je primorana na koalicije sa manjim strankama.

Đunićiro Koizumi kritikuje okoštali sistem LDP, u kome nekoliko partijskih moćnika potezima iza scene vlada partijom, ali i sistem u kome frakcije iz LDP u sprezi sa magovima biznisa rukovode ekonomijom zemlje. "Na pragu novog veka Japan mora da nađe novi put, kojim može da ga povede reformisana LDP, a kada te promene budu završene, i politički sistem u Japanu izgledaće drugačije", govorio je Koizumi.

Zaostajanje japanskog privrednog rasta, stalni pad vrednosti nacionalne valute jena i pad vrednosti akcija naterali su tako, političare iz najjače japanske partije da praktično glasaju protiv sebe i izaberu čoveka koji im se otvoreno suprotstavio. Na to ih je naterala i bliskost izbora za Gornji dom Parlamenta zakazanih za jul, koji, ako LDP na njima izgubi, mogu da izazovu i vanredne opšte izbore, na kojima bi partija, sa dosadašnjim nesigurnim vođstvom, sigurno doživela poraz.

Interesantno je da je Koizumi izabran sa ekonomskim programom koji Japancima nagoveštava "znoj i suze". On tvrdi da "zemlja mora da uđe u minus, da bi se vratila u plus", pa nagoveštava jake rezove, kao što je privatizacija pošta i telekomunikacija, javnog preduzeća u kome građani samo na štednji imaju više od jednog triliona (18 nula) dolara, i koje je uvek bilo jak izvor finansija za vladu i LDP. Koizumi želi da japansku ekonomiju oslobodi stega i da maha inventivnosti Japanaca, jer, kako kaže, samo tako zemlja može da krene u budućnost.

Koizumi je diplomirao ekonomiju na prestižnom univerzitetu Keio, deset puta je biran u Parlament, bio ministar zdravlja, a pre toga pošta i komunikacija, dugo je razveden, pa će Japan sada biti bez prve dame. On mnogo čita, piše haiku poeziju, visok je za Japanca i ima dugu kosu za političara, ponaša se neposredno, pa mu je javni nadimak unutar LDP Henđin (čudan čovek). Ne voli mnogo partijska i kafanska druženja, vrlo je moralan i u principu ne prima poklone, što je nezamislivo za japanskog političara. Čak i kada je za Dan svetog Valentina od neke devojke dobio čokoladu, vratio joj je, uz izvinjenje.

Novi premijer neće oduševiti ni japanske susede jer, iako prihvata greške Japana u Drugom svetskom ratu, misli da je vreme posipanja pepelom prošlo. On, takođe, misli da Japan treba da ima pravu armiju, ne ustavom ograničene odbrambene snage, i još mnogo toga.

Dragan Milenković

izvor: Politika


< Besno Pile napada Japan >