17.06.2004.

Najveća pljačka nakita u Japanu

Banda iz Srbije ukrala dijamante

 

Japanska policija traga za četvoro državljana Srbije i Crne Gore koji su 5. marta izvršili najveću pljačku u Japanu, „tešku“ 32 miliona evra. Dvojica muškaraca i dve žene sa naših prostora sumnjiče se da su u centru Tokija opljačkali draguljarnicu i ukrali nakit, među kojim je čuvena ogrlica „Kontesa de Vandom“, optočena sa 116 dijamanata, vrednosti 125 karata. Najveći dijamant ima 25 karata i vredan je 22 miliona evra.

Ogrlica, koja je napravljena povodom otvaranja radnje pre 13 godina, bila je glavni cilj pljačkaša, koji su ukrali još 11 komada nakita. „Kontesa de Vandom“ bila je izložena na istaknutom mestu zlatare „Le sipredijaman kutir de Maki“, koja se nalazi u tihoj uličici u neposrednoj blizini tržnog centra „Ginza“ i okružena je buticima poznatih modnih kuća kao što su „Tifani“ i „Ermes“.

Dve žene, od kojih jedna ima pedeset, a druga dvadesetak godina, „čuvale su stražu“ dok su dvojica muškaraca, tridesetih godina, ušli i zlataru, prodavce savladali suzavcem u spreju, a zatim gvozdenim čekićem razbili staklenu vitrinu. Pošto su uzeli nakit, stavili su perike na glavu, za koje su očevici rekli da su delovale neprirodno, i naočare za sunce, a potom se odvezli na dva motocikla, koji su ih čekali u obližnjem prolazu. Dvojica lopova plavih očiju, koji su prema izjavama očevidaca izgledali kao „muškarci evropskih crta“, međusobno su razgovarali na engleskom.

Svi državljani SCG

Japanska štampa najpre je objavila se su pljačkaši troje državljana SCG i jedna Britanka, ali je, prema saznanjima „Blica“, potom utvrđeno da je jedna od žena iz SCG koristila lažni britanski pasoš. U zlatari su nađeni otisci prstiju jednog pljačkaša, čije se ime vezuje za jednu spektakularnu pljačku u Evropi 1999. godine, kada je za njim i raspisana Interpolova poternica Japanska policija tvrdi da su oni, posle pljačke otputovali iz zemlje sa dva različita aerodroma u Tokiju, kao i da je dvoje kradljivaca sa lažnim pasošima, i ranije čekiranim kartama, otputovalo za Pariz.

Uskoro poternica Interpola

Zvanični Tokio priprema dokumentaciju kako bi Interpol raspisao međunarodnu poternicu za pljačkašima, čiji se identitet još utvrđuje.

Otkriveno je da su oni imali lažne pasoše zemalja čijim građanima nije potrebna viza da bi ušli u Japan, zbog čega se pretpostavlja da je akcija bila detaljno planirana. Pljačkaši su koristili dva lažna češka, hrvatski i britanski pasoš. Pretpostavlja se da su u Japan došli krajem februara i odvojeno odseli u hotelima pre nego što su opljačkali „Le sipredijaman kutir de Maki“.

Specijalne snage tokijske policije pokušavaju da otkriju kako je plen iznet iz zemlje, a zamolili su i kolege u Šri Lanki da pomognu u istrazi i otkriju kome su bili upućeni pozivi u toj zemlji.

Prema navodima Ministarstva spoljnih poslova, državljanima SCG je potrebna viza da bi putovali u Japan, a podnosioci zahteva moraju da predaju svoja dokumenta i garantno pismo.

T. Marković
izvor: Blic News


< Besno Pile napada Japan >