15.03.2002.

Bivši direktor japanske filijale Microsofta
optužen za utaju poreza


Japanska regionalna poreska uprava optužila je bivšeg direktora korporacije Microsoft Japan za utaju poreza. U optužbi stoji da je gospodin Šinji Tokutake "preskočio" da prijavi 800 miliona jena (oko šest miliona USD) profita od prodaje deonica komapnije.

Po japanskoj zakonskoj proceduri, kompletna "papirologija" prosleđena je lokalnom javnom tužiocu koji nadalje obavlja istragu. Podaci govore da je Tokutake trebalo da plati 300 miliona jena poreza na profit za period od 1999. do 2000. godine. Portparol poreske uprave ovo nije komentarisao.

Portparol japanske filijale Microsofta, Kazuši Okabe, kaže da je Šinđi Tokutake napustio Microsoft oktobra prošle godine.

Tokutake je već druga osoba iz vrha Microsofta u Japanu optužena za utaju poreza u poslednje dve godine. Njegov "prethodnik", koji je kompaniju napustio 1999. godine, optužen je za prikrivanje 720 miliona jena profita.

Po japanskim zakonima, utaja poreza se kažnjava visokim novčanim kaznama, a u težim slučajevima izriču se i zatvorske kazne.

B.S.

izvor: Mikro vesti


< Besno Pile napada Japan >