14.09.2001.

JAPANCI U NJUJORŠKOJ KATAKLIZMI


Navikli na nesreće

Veliki procenat Japanaca spasao se iz srušenih zgrada Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, zahvaljujući prisebnosti i - navici da se brzo evakuišu


Podaci su još daleko od konačnih, ali, po svemu sudeći među postradalima u dve zgrade njujorškog Svetskog trgovinskog centra - procentualno najmanje ima Japanaca.

Japanske kompanije su tamo imale 36 predstavništava, sa preko 400 zaposlenih japanskih državljana. Državna televizija En-En-Kej javila je juče da među poginulima ili nestalima ima samo 20 japanskih osoba. Utvrđeno da je, takođe, da je dvoje Japanaca, putnika u jednom od aviona koji su udarili u zgradu Svetskog trgovinskog centra, poginulo.

Od 36 preduzeća 27 kompanija je sa velikim olakšanjem medijima saopštilo da su svi njihovi službenici uspeli da se na vreme izvuku iz pogođenih zgrada, dok preostalih devet to još nisu mogle da učine.

Ovako veliki procenat spasenih, Japanci mogu da zahvale činjenici da je ta nacija navikla na nesreće i kataklizme svih vrsta, smatraju komentatori. Zemljotresa u kojima su uništavani čitavi gradovi bilo je mnogo, a Japanci najviše pamte takozvani "Veliki Kanto", zemljotres koji je Tokio bukvalno sravnio sa zemljom 1923. godine, i katastrofalni zemljotres koji je razrušio Kobe 1995. godine. U ovim velikim nesrećama, ali i drugim koje često pogađaju Japan (tajfuni na primer), Japanci su navikli da se brzo evakuišu i spasu ono što je najdragocenije - život.

U njujorškoj kataklizmi 11. septembra zabeleženo je, tako, i ime Japanca koji je najbrže uspeo da se sa 46. sprata spusti stepeništem do prizemlja. To je službenik kompanije "Hitači" Seija Jošizava. Pravu dramu doživeo je Juići Itakura, službenik predstavništva banke "Jokohama", koji je takođe brzo reagovao, ali je napravio grešku i krenuo liftom. Stigao je brzo do prizemlja sa još osam osoba, a onda su skoro pola časa utrošili da silom otvore vrata lifta i jedva uspeli da se izvuku iz zgrade pre nego što se srušila.

Dvoje Japanaca su u Svetski trgovinski centar došli na jednu konferenciju zakazanu na 106. spratu i - tamo zauvek ostali. Maler je zadesio i dvoje službenika banke "Niši", koja je pre nekoliko nedelja bankrotirala. Svi njeni službenici vratili su se u Japan, a dvoje mlađih kolega su ostavili da svedu poslednje račune i zatvore predstavništvo u Njujorku. Oboje se vode, za sada, među - nestalima.

Za kraj smo ostavili svedočenje najbržeg Japanca Jošizave, koji je, videvši udarac aviona u prvi toranj, među prvima krenuo ka izlazu. On se seća da je, dok je bežao niz stepenice, glas spikera pozivao sve u zgradi da budu mirni. Tvrdio je da "opasnosti po njihovu zgradu uopšte nema".

Dragan Milenković

izvor: Politika


< Besno Pile napada Japan >